Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VECAI: CPB-studie kraakt glasvezelplannen

Den Haag, 5 december 2005 - De branchevereniging van de kabelbedrijven VECAI, is blij met de studie van het CPB naar breedband, die vandaag is verschenen. Rob van Esch, directeur van VECAI, zegt: "Het is terecht dat het CPB tot de conclusie komt dat er geen sprake is van marktfalen. Er is veel innovatie op de breedbandmarkt, waardoor de internetsnelheden steeds hoger worden. Het beste overheidsbeleid is volgens het CPB een zeer terughoudend beleid. Daar ben ik het graag mee eens."

Vandaag is het CPB met de langverwachte studie naar buiten gekomen. Volgens het CPB scoort Nederland goed op het gebied van breedband vergeleken met andere landen. De penetratie van breedband behoort tot de hoogste in de wereld. Investeringen in innovatie hebben geleid tot steeds hogere downloadsnelheden voor consumenten tegen zelfs steeds lagere kosten. Dit komt volgens het CPB door de felle concurrentie tussen adsl- en kabelinternetaanbieders.

Het CPB constateert dat er geen bewijs is van marktfalen, waardoor overheidsingrijpen noodzakelijk zou zijn. Het huidige beleid van de rijksoverheid levert voldoende prikkels op voor marktpartijen om verder te investeren in breedband. Het CPB waarschuwt voor de negatieve kanten van een actiever overheidsbeleid. Subsidies moeten immers worden betaald uit belastinggeld. Het is bovendien zeer de vraag of de overheid het beter doet dan de markt, indien de overheid een bepaalde technologie kiest. Dit geldt volgens het CPB zowel voor lagere overheden als voor de nationale overheid.

De branchevereniging is al lange tijd voorstander van concurrentie tussen infrastructuren en is van mening dat het volstrekt onnodig is om met belastinggeld nieuwe infrastructuren te subsidiëren. Van Esch: "Ik hoop dat dit rapport de ogen opent van degenen die met de vele overheidsgedreven glasvezelplannen bezig zijn. Belastinggeld investeren in infrastructuren is eigenlijk gewoon geld weggooien. Bovendien vergroot het de onzekerheid van private investeerders. Uit het CPB-rapport blijkt onomstotelijk dat investeren van belastinggeld onnodig is. Ik ben ook heel blij met de uitspraak van minister Brinkhorst dat er op dit moment geen reden is om een financiële impuls te geven aan investeringen in breedbandige infrastructuren. Innovatie komt uit de markt. Dat hebben de afgelopen jaren bewezen en dat zullen de komende jaren verder bewijzen."