Ingezonden persbericht


Persbericht

Bont voor Dieren en Tweede-Kamerlid Waalkens eensgezind

Oorkonde voor meest nertsonvriendelijke gemeente Nederland

Amsterdam, 5 december 2005 - Tweede-Kamerlid én dierenbeschermer van het jaar Harm Evert Waalkens (PvdA) overhandigde vandaag om 15.00 uur met Bont voor Dieren een oorkonde aan de burgemeester van Gemert-Bakel (Noord-Brabant) om te gedenken dat deze gemeente de meeste nertsen (580.000) en nertsenfokkerijen (19) van heel Nederland herbergt. Aanleiding is dat de afgelopen weken weer het jaarlijke 'afpelsseizoen' was: de nertsen worden voor hun wintervacht vergast en gevild.

Wat maar weinig Nederlanders zich realiseren is dat Nederland na Denemarken de grootste producent van nertsenvachten in heel Europa is - ondanks het feit dat verreweg de meeste Nederlanders tégen bont zijn. Elk jaar worden hier 3,5 miljoen nertsen per jaar gedood voor hun vacht. Volgens landbouwtellingen van het CBS neemt dat aantal nog steeds toe.

Bont voor Dieren zet zich in om een nertsenfokverbod in Nederland te bewerkstelligen. Het welzijn van nertsen op fokkerijen wordt ernstig aangetast, bovendien worden de dieren gefokt voor een overbodig luxeproduct.

Harm Evert Waalkens is onlangs door de Dierenbescherming uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar. Bij deze gelegenheid presenteerde hij een vijfpuntenplan voor dierenbescherming: één daarvan betrof een wettelijk verbod op nertsenfokkerijen op ethische gronden.

NIET TER PUBLICATIE

Foto's van de overhandiging zijn verkrijgbaar via fotograaf Rob Voss (06 144 83 748) en info@robvoss.nl

Meer informatie
Bont voor Dieren
Claudia Linssen (directeur)
020 - 67 666 00
06 - 49 77 58 59 (tijdens actie)
c.linssen@bontvoordieren.nl

St. Bont voor Dieren
Postbus 92044
1090 AA Amsterdam

-