Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


28-11-2005

Minister Dekker en staatssecretaris Van Geel hebben begin november overeenstemming bereikt met VNG en IPO over de gefaseerde invoering van de omgevingsvergunning. Hiermee komt VROM tegemoet aan de wens van gemeenten en provincies om zo de invoering zorgvuldig voor te kunnen bereiden.

Vanaf 1 januari 2008 is er op gemeentelijk niveau één vergunningstelsel voor alle vergunningen op het gebied van bouwen, wonen, ruimtelijke ordening, milieu en monumentenzorg. Voor vergunningen waar nu de provincie het bevoegd gezag is gebeurt dit uiterlijk op 1 januari 2010. Het IPO wil namelijk - door optimalisatie van de inhoudelijke en procesmatige coördinatie tussen alle vergunningen - dit al per 1 januari 2008 ingevoerd hebben. Door de gemaakte afspraken kunnen de ervaringen uit de circa 30 pilots met provincies, gemeenten en waterschappen worden meegenomen bij de invoering. Deze pilots richten zich onder andere op de onderlinge samenwerking en hebben tot doel een soepele samenwerking tussen deze overheden te ontwikkelen.

VROM, VNG en IPO hebben verder afgesproken samen verder te werken aan de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven, de vermindering van de administratieve lasten en het versnellen van de aanvraagprocedure voor vergunningen.
Mei 2005 heeft VROM het voorontwerp voor het wetsvoorstel Algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) voor de omgevingsvergunning gepresenteerd. Belanghebbenden hebben tal van opmerkingen gemaakt over het wetsontwerp. Op basis van deze opmerkingen heeft VROM het wetsvoorstel aangepast. Het verbeterde wetsvoorstel wordt naar verwachting in januari 2006 in de Ministerraad besproken. Na advies van de Raad van State wordt het wetsvoorstel waarschijnlijk halverwege
2006 in de Tweede Kamer besproken.

Zie ook

* Wetsvoorstel Algemene bepalingen omgevingsrecht onder Wetten en regels.

Gerelateerde
dossiers

* 8.40-AMvB's

* Gebiedsontwikkeling

* Modernisering VROM-regelgeving (Herijking)