Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 49 2005

Nieuwe afvalinzamelaar in de gemeente Mook en Middelaar

Vanaf 1 januari 2006 wordt het afval in Mook en Middelaar huis-aan-huis ingezameld door Van Kaathoven. Deze firma kwam als beste uit de bus tijdens een Europese aanbesteding. De verandering van afvalinzamelaar betekent enkele wijzigingen. Het GFT-afval (groene container) wordt vanaf januari niet meer gespreid over drie dagen opgehaald, maar zal worden ingezameld op dinsdag en woensdag (hele dagen). Dinsdag wordt het GFT-afval ten noorden van de spoorlijn opgehaald (Molenhoek) en woensdag ten zuiden van de spoorlijn (Mook, Middelaar en Plasmolen). Voor de inzameling van restafval (grijze container) zijn er geen wijzigingen.

Van Kaathoven bepaalt de meest gunstige route. Dit betekent dat deze qua tijdstip af kan wijken van de voorheen gereden route. Derhalve herinneren wij u graag aan het feit dat de container voor half acht s ochtends aan de straat moet staan.

Voor meer informatie betreffende afval verwijzen wij u naar de afvalwijzer. Deze zal eind december bij u in de bus vallen.

De Mooiste Vondsten in Mook en Middelaar

Wat zouden we weten van ons verre verleden zonder de archeologie? Bijna niets. Wat zouden we weten als er geen amateur-archeologen zijn? Ook bijna niets. Van 16 december 2005 tot en met 12 januari 2006 is in het gemeentehuis van Mook gedurende de normale openingstijden de tentoonstelling De Mooiste Vondsten in Mook en Middelaar te bezichtigen. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de Archeologie Manifestatie van het Limburgs Museum en doet elke gemeente in Limburg aan.

In de gemeente Mook en Middelaar zijn vele amateurs actief. Zij zoeken naar oudheden als er ergens gegraven wordt of speuren op akkers naar stukken vuursteen, scherven of brokken metaal. Twee amateurs doen het al heel lang, meer dan 25 jaar zelfs. Het zijn Joy de Jong en Harry Verscharen. Ze hebben vele ontdekkingen op hun naam staan en die ontdekkingen hebben vaak geleid tot spectaculaire opgravingen. Door die opgravingen is de kennis van ons verleden enorm toegenomen.

Die kennis is van groot belang voor de archeologie van nu. Door nieuwbouwplannen, dorpsuitbreidingen, de aanleg van wegen en bedrijventerreinen zal er veel gegraven worden. Doordat min of meer bekend is waar veel of minder vondsten zijn te verwachten kunnen er goede afwegingen worden gemaakt of bepaalde terreinen zo waardevol zijn dat we ze willen behouden. De eerste aanwijzingen voor de waarde van een terrein zijn de ontdekkingen die door amateurs zijn gedaan. Een selectie van hun mooiste vondsten is in de tentoonstelling te zien.

Wat moet u doen bij verstopping van het riool?

Constatering en oorzaak

Als het water in uw gootsteen niet goed wegloopt of na het doortrekken in uw toiletpot omhoog komt, dan is één ding zeker: ergens is de riolering verstopt. Een verstopping kan diverse oorzaken hebben. Namelijk door foutieve aanleg, wortelgroei in de aansluiting of het ontstoppingsstuk, breuk of scheuren in de leiding of door het verkeerd gebruik waarbij vaste stoffen worden geloosd, zoals vetten, maandverband of bladeren via de hemelwaterafvoer.

Werkwijze

Als uw riool verstopt is, is het belangrijk te onderzoeken welk deel van de riolering verstopt is. De rioolaansluiting bestaat uit twee delen, een particulier en een gemeentelijk deel. Is de riolering die bij uw woning hoort verstopt, dan moet u zelf voor het ontstoppen zorgdragen. Is de riolering op gemeentelijk terrein verstopt, dan kunt u de gemeente bellen voor het ontstoppen.

Aan de hand van onderstaande stappen kunt u zelf bepalen welk deel van de riolering verstopt is.


1. Op de erfgrens van uw perceel zit een erfscheidingsputje, ook wel inspectieputje genoemd. De bewoner of eigenaar van de woning (dit kan dus ook de woningstichting zijn) moet het erfscheidingsputje op eigen terrein opgraven en openmaken. Het is hierbij belangrijk om te weten dat u in geen geval in gemeentegrond mag graven en dat u het opgraven zelf moet doen (de gemeente doet dit dus niet voor u).

2. Wanneer er géén water in dit putje staat, is de riolering op eigen terrein verstopt. De bewoner of eigenaar moet dan zelf, op eigen kosten, de verstopping (laten) verhelpen. In de gouden gids of het telefoonboek kunt u telefoonnummers van rioolontstoppingsbedrijven vinden.

3. Staat er wél water in het erfscheidingsputje, dan is het gemeentelijk deel van de riolering verstopt.

Kosten van ontstoppen

Als de verstopping in het gemeentelijk deel van de riolering zit, maar de bewoner of eigenaar is door verkeerd gebruik zelf de veroorzaker van de verstopping, dan verhaalt de gemeente de gemaakte kosten op de bewoner of eigenaar.

Wanneer u een bedrijf heeft ingeschakeld om uw riool te ontstoppen kunnen naderhand deze kosten niet op de gemeente Mook en Middelaar worden verhaald. Ook niet als het bedrijf aangeeft dat het gemeentelijk deel van de riolering verstopt was. Zo gauw duidelijk is dat het gemeentelijk deel van de riolering verstopt is moet het bedrijf zijn handelingen staken en moet u het bovengenoemde telefoonnummer bellen. De gemeente verhelpt dan zelf de verstopping.

Wanneer u uw riool laat doorspuiten vanaf uw toiletpot, is het onduidelijk waar de verstopping aanwezig was. De verstopping wordt immers weggespoten. Wanneer u deze manier van ontstoppen toepast, zijn de kosten altijd voor uw rekening.

Wanneer het erfscheidingsputje wordt opgegraven en geopend zal het altijd duidelijk zijn waar de verstopping zich bevindt en voor wie de kosten van de ontstopping zijn.

Hoe vind ik het erfscheidingsputje


* Het putje zit veelal tegen de erfgrens (de grens tussen uw grond en die van de gemeente) van uw perceel, maar altijd op uw eigen terrein.

* Het putje zit onder de grond vaak 0,5 tot 1 meter diep.
* De ligging van het erfscheidingsputje kan op bouwtekeningen van uw woning staan aangegeven.

* Als u niet weet waar uw erfscheidingsputje ligt, kan de gemeente u misschien van dienst zijn. Het bureau Beheer Openbare Ruimte heeft van de meeste panden revisie tekeningen waarop de meeste rioolaansluitleidingen zijn weergegeven.

Druk of persriool

In het buitengebied van onze gemeente is een aantal panden aangesloten op het zogenaamde pers- of drukriool. Hiervoor is een pomp geplaatst die het afvalwater verder het riool in perst. De pomp wordt aangestuurd middels een kastje waarop een rood controlelampje staat. Indien dit rode controlelampje oplicht kan een storing in de kast of de pomp de oorzaak zijn van uw verstopping. Indien u dit rode controlelampje ziet branden, verzoeken wij u dit bij ons te melden op bovengenoemd telefoonnummer.

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Raadsvergadering

Donderdag 15 december 2005, aanvang: 19.30 uur

Op de agenda onder meer het rapport Vitaal tot in de kern, de Kadernota WMO, vervolg RSD Maasduinen, vaststelling wethoudersformatie, eedaflegging ombudsman (ca. 21.00 uur)

Mededeling omtrent ingediende zienswijzen

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken op grond van art.
3:18, vierde lid Algemene Wet Bestuursrecht bekend dat tegen hun voornemen om met toepassing van art. 19, derde lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan voor het uitbreiden van de woning St. Adelbertstraat 6 te Mook géén zienswijzen zijn ingediend



Voornemen vrijstelling bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken bekend dat zij voornemens zijn met toepassing van art. 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan voor:

het realiseren van een kleinschalige bed & breakfastaccommodatie in een deel van de woning Muldershofweg 6 te Plasmolen

Inzageperiode: het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van woensdag 7 december 2005 t/m dinsdag 17 januari
2005 ter inzage in het gemeentehuis (publieksbalie) tijdens openingstijden;

Reactiemogelijkheden: gedurende de inzageperiode kan een ieder mondeling of schriftelijk zijn zienswijze omtrent het voornemen kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar, Postbus 200, 6585 ZK Mook. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kan een afspraak worden gemaakt via onderstaand telefoonnummer.



Gehandicaptenparkeerplaats Maasstaete t.h.v. 1 t/m 28

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij besloten hebben een parkeervak ter hoogte van de ingang van wooncomplex Maasstaete 1 t/m
28 aan te wijzen als een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats t.b.v. een bewoner van het appartementencomplex.

Inzage: van 7 december 2005 t/m 18 januari 2006

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders tijdens de inzageperiode;


- voorlopige voorziening, (na indiening bezwaarschrift), bij de Voorzieningenrechter in Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.



Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Gelrestraat 11 optoppen woning