Gemeente Eersel


Nieuwsberichten


05-12-2005
Meer armslag met een laag inkomen

Meer armslag met een laag inkomen

De Wet werk en bijstand (WWB) kent een aantal regelingen waarvoor inwoners van de gemeente Eersel onder bepaalde voorwaarden in aanmerking kunnen komen.
Gebleken is dat er veel te weinig gebruik wordt gemaakt van dergelijke voorzieningen. Dat is de reden dat wij u de komende tijd regelmatig gaan informeren over deze regelingen.

Deze en andere regelingen voor mensen met een laag inkomen hebben wij beschreven in een boekje 'Meer armslag met een laag inkomen'. Dit is onlang huis-aan-huis verspreid.
U kunt het ook gratis bestellen bij het gemeentehuis (telefoonnummer
0497-53 13 00)

In dit artikel informeren wij u over de individuele bijzondere bijstand.
Inwoners van de gemeente Eersel kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een bijdrage in bijzondere kosten.

Individuele bijzondere bijstand, financiële hulp in bijzondere situaties

Als u een laag inkomen heeft en voor bijzondere kosten komt te staan, kunt u soms een beroep doen op bijzondere bijstand. Het moet dan wel noodzakelijk zijn dat u die kosten maakt. Het kan bijvoorbeeld gaan om kosten als gevolg van uw leefsituatie, ziekte, medische beperkingen of kosten van kinderopvang en scholing.

Voor wie is de bijzondere bijstand bedoeld?
Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het soort inkomen dat u heeft maakt daarbij niet uit. Ook hoeft u niet persé een minimuminkomen te hebben. Hierbij geldt echter wel: hoe hoger uw inkomsten, hoe meer u zelf kunt betalen en hoe minder bijzondere bijstand u krijgt.

Ook als u een onvolledige uitkering heeft op grond van de WW, WAO, AOW, of WAZ, kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand.

Waarvoor is de bijzondere bijstand bedoeld?
Bijzondere bijstand kunt u krijgen voor niet alledaagse kosten. De kosten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen, moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
het moeten kosten zijn die afwijken van een normaal uitgavenpatroon en die samenhangen met uw individuele omstandigheden het moeten noodzakelijke kosten zijn waaraan niet valt te ontkomen de kosten krijgt u niet via een andere regeling of instantie vergoed er wordt gekeken naar uw inkomen en vermogen.

Om wat voor soort kosten gaat het?
Het kan gaan om eenmalige kosten of uitgaven die geregeld terugkomen. Voorbeelden van bijzondere noodzakelijke kosten zijn: eigen bijdragen in de kosten van thuiszorg
kosten van alarmering voor ouderen
extra kosten van de maaltijdvoorziening
batterijen voor een hoorapparaat
tijdelijke hoge woonlasten
bril of contactlenzen die niet vergoed worden door uw ziektekostenverzekering
eigen bijdragen in de kosten van de tandarts die niet vergoed worden door uw ziektekostenverzekering.

Wanneer wel en wanneer geen tegemoetkoming in de kosten? Het inkomen en het vermogen worden getoetst aan de bijstandsbedragen. Is uw inkomen niet meer dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm en is uw vermogen niet meer dan het toegestane vermogen, dan krijgt u de kosten volledig vergoed.

De belangrijkste bedragen zijn:

Bijstandsnormen vanaf 1 januari 2005 netto per maand, zonder vakantietoeslag


110% van de bijstandsnorm in

Echtpaar/samenwonenden van 21-65 jaar


1.208,43

Alleenstaande ouder van 21-65 jaar


1.087,58

Alleenstaande van 23-65 jaar


845,90

Echtpaar/samenwonenden van 65 jaar en ouder


1.278,65

Alleenstaande van 65 jaar of ouder


910,56

Soms, bijvoorbeeld als er inwonenden zijn, geldt een lagere bijstandsnorm, behalve als het kinderen betreft beneden 18 jaar. Het team Sociale Zaken kan u informeren over de voor u geldende norm. Ook kunt u daar vragen naar de norm die voor u geldt als uw situatie hierboven niet staat vermeld.

Het toegestane vermogen
Er wordt ook gekeken naar uw vermogen. Bijvoorbeeld het bedrag op uw bank- of girorekening, uw spaargeld, uw auto of uw eigen woning. Uw vermogen telt mee als de waarde ervan boven een bepaald maximum komt.

Het vermogen dat toegestaan is

In

Voor echtparen/samenwonenden/alleenstaande ouders


10.210,--

Voor alleenstaanden


5.105,--

Vermogen in de eigen woning
Misschien heeft u een eigen woning waarin vermogen zit. Als de overwaarde (de waarde van de woning minus de hypotheekschuld) hoger is dan 43.100,--, wordt met dit vermogen rekening gehouden. U heeft dan geen recht op de tegemoetkoming.

Een inkomen boven de genoemde grenzen
Als uw inkomen hoger is dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen. Dit is 35% van het meerdere aan inkomen binnen een jaar. Met bepaalde kosten kan overigens extra rekening gehouden worden.

Dus: ook als uw inkomen boven het minimum ligt, kunt u mogelijk nog een (gedeeltelijke) tegemoetkoming krijgen.

Voorbeelden
U bent gehuwd en uw netto inkomen is per maand 1.100,--. Dit is minder dan 110% van de bijstandsnorm voor een echtpaar. Uw bijzondere kosten worden volledig vergoed.
U bent gehuwd en uw inkomen is 30,-- per maand méér dan 110% van de bijstandsnorm voor gehuwden/samenwonenden. Uw eigen bijdrage in de kosten is dan 35% van het meerdere inkomen en dit is 10,50 per maand ofwel 126,-- per jaar. Alle noodzakelijke bijzondere kosten per jaar boven de eigen bijdrage van

126,-- worden via de bijzondere bijstand vergoed.

Opsparen nota's
Om te voorkomen dat wij veel aanvragen bijzondere bijstand voor relatief geringe onkosten ontvangen (voor minder dan 30,--) vragen wij u om in dat geval pas een aanvraag te doen op het moment dat u alle nota's van het betreffende jaar verzameld heeft of pas een aanvraag te doen op het moment dat u de maximale tegemoetkoming waarop u recht heeft, bereikt heeft.

Buitengewone uitgaven
Voor buitengewone uitgaven in verband met ziekte of handicap kan ook gebruik worden gemaakt van de fiscale buitengewone uitgavenaftrek (BU).
Tevens is er een regeling, het Tijdelijk Besluit Tegemoetkoming buitengewone uitgaven (TBU), die erin voorziet dat niet verzilverbare buitengewone uitgaven aan betrokkenen worden uitbetaald. Als echter voor de betreffende kosten individuele bijzondere bijstand is verleend kan geen beroep worden gedaan op de BU/TBU.

Hoe vraagt u bijzondere bijstand aan?
U kunt een bezoek brengen aan het inloopspreekuur van het team Sociale zaken in het gemeentehuis te Eersel (Dijk 15).
Het inloopspreekuur is van maandag tot en vrijdag van 9.00 uur tot
10.30 uur.
Hier kunt u een aanvraagformulier krijgen, waarmee u de aanvraag schriftelijk kunt indienen.

Wilt u meer weten?
Twijfelt u of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand? Wilt u meer weten over de aanvraagprocedure?
Neem dan telefonisch contact op met het team Sociale Zaken van de gemeente Eersel.
Dat kan dagelijks tussen 9.00 uur en 12.00 uur (0497-531369). U kunt wellicht direct antwoord op uw vraag krijgen of u kunt een afspraak maken voor een gesprek.
Ook als u het inloopspreekuur wilt bezoeken, raden wij u aan om zoveel mogelijk vooraf een afspraak te maken. U voorkomt dan dat u moet wachten.