Gemeente Haaren



* Op weg naar een veiliger Noenes

Na de ramp met de vuurwerkopslag in Enschede in 2000 kwam in Nederland de discussie op gang over onveilige situaties. De rijksoverheid ontwikkelde nieuwe, aangescherpte wetgeving.
Omdat in het recreatiegebied De Noenes in Haaren een groot aantal propaantanks ligt en er vraagtekens waren over de veiligheid in het gebied, gaf de gemeente het NIBRA opdracht om een onderzoek uit te voeren naar de ernst van de situatie.
Het NIBRA is een instituut dat kennis ontwikkelt, beheert en verspreidt over veiligheid, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Op 21 juli 2004 ontvingen alle perceeleigenaren een brief met de conclusies van het NIBRA-onderzoek en een door de gemeente gemaakt stappenplan om te komen tot een veiliger situatie, die uiterlijk 1 juli 2006 gerealiseerd moet zijn.
Op de informatieavond van 16 september 2004 presenteerde het NIBRA haar bevindingen aan alle betrokkenen. De belangrijkste conclusies: de propaantanks vormen wel degelijk een gevaar, maar zelfs al zouden er géén propaantanks in het gebied liggen, dan nog is er in de Noenes sprake van een gevaarlijke situatie. Immers vanwege de smalle paden zijn er geen goede vluchtmogelijkheden en wordt bovendien de toegang voor de hulpdiensten bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt. Daarnaast blijkt er onvoldoende bluswater voorradig in het gebied. Tijd voor actie!

Tijdens de bijeenkomst van 16 september 2004 werd een klankbordgroep in het leven geroepen, die bestaat uit een vertegenwoordiging van het bestuur van de Vereniging van Recreanten van de Noenes, vertegenwoordigers van de Vereniging van Vloeibaar Gas, enkele individuele perceeleigenaren en enkele individuele vertegenwoordigers van propaangasleveranciers. Iedere betrokkene die zich meldde was welkom. In de klankbordgroep wordt besproken wat er leeft en worden ervaringen en ideeën uitgewisseld. De klankbordgroep is gesprekspartner voor het gemeentebestuur tijdens de voorbereiding op de besluiten. Er worden in de klankbordgroep dus geen besluiten genomen, die worden genomen door het college van B&W. In de periode vanaf oktober 2004 kwam de klankbordgroep verscheidene malen bijeen. Het waren constructieve bijeenkomsten, waarbij alle aanwezigen het doel, het verhogen van de veiligheid, steeds goed voor ogen hielden.

Vervolgens nam het college van burgemeester en wethouders op 2 februari 2005 de volgende besluiten:
A. De bouwverordening, die de bereikbaarheid, de opstelplaatsen voor hulpdiensten en de bluswatervoorziening regelt is van toepassing. Dat houdt o.a. in dat de wegen minimaal 4,5 meter breed moeten zijn en dat er een minimale bluswatercapaciteit van 60 m3 per uur moet zijn.
B. Het Besluit voorzieningen en installaties milieubeheer dat de veiligheid regelt voor propaantanks, onder andere door afstandseisen, wordt gehandhaafd.
C. Voor bouwwerken geen gebouw zijnde, moet een bouwvergunning worden aangevraagd. Propaantanks behoren tot deze categorie D. Voor de verbreding van de paden en het eventueel kappen van bomen moet een aanlegvergunning worden aangevraagd. De bewoners van de Noenes werden via een brief op de hoogte gesteld en konden tijdens een inloopavond alle vragen over de besluiten stellen. Aan alle betrokkenen werd gevraagd zo snel mogelijk te starten met de voorbereidingen die nodig zijn om te komen tot het veiliger maken van de Noenes.

In de daaropvolgende periode deed Intergas de bewoners een aantrekkelijk aanbod voor de aanleg van een aardgasnet en mede door de inspanningen van de Vereniging van Recreanten, werd in groten getale positief gereageerd op dat aanbod. Het gemeentebestuur is, vanuit het oogpunt van veiligheid, bijzonder blij met deze uitslag. In de zomermaanden overlegde het college van B&W intensief met Intergas om te komen tot een nog gunstiger aanbod.

In oktober 2005 werden perceeleigenaren, na een bijeenkomst van de klankbordgroep, per brief op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het aardgasnet, het bluswater en de ingediende aanlegvergunningen.

Op 29 november 2005 ging er weer een brief naar alle perceeleigenaren, waar tevens het nieuwe, gunstiger aanbod van Intergas was bijgevoegd. De gemeente treedt om praktische redenen en uit het oogpunt van kostenbeperking, op als intermediair onder andere bij het vestigen van het zakelijk recht (toestemming om leidingen door de grond van eigenaren te leggen) voor Intergas.
Vanwege de recente ontwikkelingen, worden alle perceeleigenaren uitgenodigd voor een informatieavond op 8 december 2005 in de raadzaal van het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst zal het proces vanaf 21 juli 2004 worden geschetst en zullen de laatste ontwikkelingen rondom het aardgas, het zakelijke recht, de breedte van de paden, het bluswater, de propaantanks en ook over gesprekken met TPG over postcodes nog eens voor iedereen op een rij worden gezet.

In ruim een jaar tijd zijn er forse stappen gezet op weg naar een veiliger Noenes.
In een positieve sfeer vond kritisch, maar constructief overleg plaats tussen alle partijen, waarbij iedere betrokkene zich te allen tijde
-in woord en daad- beijverde om het gestelde doel op zo kort mogelijke termijn te bereiken.

Het college van Burgemeester en Wethouders.

Naar boven


* Reconstructies groenvoorzieningen Helvoirt

De gemeente Haaren is voornemens nog dit jaar een aantal aanpassingen aan groenvoorzieningen in Helvoirt uit te voeren op de volgende locaties:
Overtuin Jagtlust aan de Torenstraat
In het parkje wordt het bomenbestand gedund. Zeven van de acht lindebomen die worden verwijderd worden herplant. Twee van de bomen worden in de Overtuin Jagtlust herplant. Twee lindes worden in de Lindelaan geplant en drie aan de Udenhoutseweg. Tevens worden er enkele haagjes geplant en alle bomen gesnoeid. Het herinrichtingsplan is met de buurtbewoners besproken.

Udenhoutseweg
De groenvoorziening bij de entree van de bebouwde kom ter hoogte van de huisnummers 22 t/m 34 wordt opnieuw ingericht. De aanwezige knotwilgen worden verwijderd en vervangen door een drietal lindebomen, afkomstig van de Overtuin Jagtlust. Verder worden er een aantal hagen aangebracht. Aan de noordzijde van de straat tussen het fietspad en de rijweg worden een 8-tal eikenbomen geplant. Het herinrichtingsplan is met de bewoners besproken.

Lindelaan
Voor het pand Lindelaan 22 is een lindeboom verwijderd. Deze boom was nagenoeg dood. Op dezelfde locatie zal een nieuwe boom geplaatst worden afkomstig van de Overtuin Jagtlust. Tevens zal om het bomenbestand in de Lindelaan op peil te houden op het grasveld op de hoek Lindelaan - Sint Jorisstraat een lindeboom geplant worden.

De planning is deze werkzaamheden in week 50 en 51 uit te voeren. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de heer A. van de Ven van de afdeling Ruimtelijk Beheer, bereikbaar op telefoonnummer (0411) 62 72 82.

Naar boven


* Uitnodiging voor gesprek met tweede kamerleden

Op dinsdag 13 december a.s. bezoeken Wim van Fessem (CDA) en Ed van der Sande (VVD), beiden lid van de Tweede Kamer, het gemeentehuis in Haaren. Vanaf 19.30 uur gaan de beide kamerleden in de raadzaal in gesprek met inwoners van onze gemeente.
Aanleiding om de kamerleden uit te nodigen is de aangescherpte regelgeving bij het organiseren van evenementen. Sinds 1999 is, met een overgangsregeling van vijf jaar, de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) van kracht. Uit deze wet vloeit voort dat organisatoren van een evenement moeten zorgen voor gecertificeerde beveiligers. Dat heeft nogal wat financiële en organisatorische consequenties voor mensen die een evenement willen organiseren.
Afstemming en uitwisseling van argumenten tussen degenen die mede verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van de wet en de organisatoren lijkt dus wenselijk.
De organisatoren van evenementen zijn uiteraard uitgenodigd voor 13 december, maar ook andere belangstellende inwoners zijn van harte welkom. Bovendien is met de beide kamerleden afgesproken dat de gespreksonderwerpen zich niet hoeven te beperken tot de regelgeving op het gebied van veiligheid, ook andere items kunnen worden besproken.

Frans Ronnes,
burgemeester.