Stichting Aids Fonds

STOP AIDS NOW! krijgt een nieuwe directeur

Sjoera Dikkers volgt Peter van Rooijen op

Per 1 december is Sjoera Dikkers (36) de nieuwe directeur STOP AIDS NOW!, het samenwerkingsverband van het Aids Fonds, Hivos, ICCO, Memisa en Novib. Zij volgt Peter van Rooijen op, die zich gaat richten op het versterken van de rol van internationale Non Gouvernementele Organisaties (NGOs) in de strijd tegen aids. Sjoera Dikkers heeft brede ervaring op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De afgelopen vijf jaar heeft zij de politiek geadviseerd over internationale samenwerking vanuit haar werk als directeur van de Evert Vermeer Stichting.

Sjoera Dikkers
Dikkers verbondenheid met ontwikkelingslanden begon op 22-jarige leeftijd toen zij voor haar studie Tropische marktkunde vier maanden in Zimbabwe stage liep. Na gewerkt te hebben voor Greenpeace en CNV kreeg haar betrokkenheid bij de ontwikkelingsproblematiek als eerste gestalte in de functie van campagnecoördinator bij WEMOS. Vanaf 1998 was Dikkers gedurende twee jaar verantwoordelijk voor de Jubileecampagne die pleit voor kwijtschelding van de schulden van ontwikkelingslanden.
Als directeur van de Evert Vermeer Stichting entameerde ze maatschappelijk en politiek debat over Internationale Samenwerking. Naast haar werk vervult ze meerdere functies in besturen en adviescommissies, onder andere als secretaris van Partos, de Branchevereniging voor Internationale Samenwerking en in Worldgranny, een mede door haar opgerichte ontwikkelingsorganisatie voor ouderen. Ze treedt aan als directeur van STOP AIDS NOW! met een duidelijke visie.

Met de partners van STOP AIDS NOW! kunnen we in ontwikkelingslanden echt een vuist maken. De laatste cijfers van UNAIDS zijn schrikbarend en laten zien dat we preventie én behandeling op veel grotere schaal moeten toepassen. Ik vind dat STOP AIDS NOW! daarin een leidende rol kan en dus moet nemen., aldus Sjoera Dikkers.

Peter van Rooijen
De vertrekkende directeur, Peter van Rooijen, wordt door het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! in staat gesteld om zich te richten op het versterken van de rol van Non Gouvernementele Organisaties (NGOs) in de mondiale strijd tegen aids. Zijn missie is om de samenwerking te verbeteren en de invloed van NGO's internationaal te versterken. Deze werkzaamheden liggen in lijn met van Rooijens bestuursfunctie in het Global Fund ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria. Sinds april 2005 heeft van Rooijen hierin zitting genomen namens de noordelijke NGOs. Hij sluit hiermee een lange periode af van werken voor de aidsbestrijding in Nederland. Hij begon in 1991 als directeur Zorg bij de Schorerstichting. In 1992 werd hij directeur van de Nationale Commissie Aids-bestrijding en later van het Aids Fonds. In 2000 nam hij het initiatief tot de oprichting van STOP AIDS NOW! Per 1 januari 2006 treedt hij ook af als directeur van het Aids Fonds. Ton Coenen neemt het stokje geheel van hem over en is dan directeur van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds. Sinds de fusie in januari 2004 hebben van Rooijen en Coenen het directeursschap van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds gedeeld.

STOP AIDS NOW!
STOP AIDS NOW! zet zich in voor het vergroten én verbeteren van de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen aids. Dit doet ze door:

* het werven van fondsen voor aidsprojecten in ontwikkelingslanden;
* via acties en campagnes Nederlanders te betrekken bij de aidsproblematiek;

* in ontwikkelingslanden te werken aan de verbetering van werkwijzen en nieuwe samenwerkingsverbanden op te zetten;
* politieke en maatschappelijke steun te krijgen voor aidsbestrijding, zowel nationaal als internationaal. STOP AIDS NOW! is onder gebracht bij een werkmaatschappij waarin ook het Aids Fonds en Soa Aids Nederland zijn onder gebracht.