Gemeente Borger-Odoorn


05-12-2005

Gemeenten en waterschap ondertekenen intentieverklaring

Op dinsdag 29 november 2005 hebben het waterschap Hunze en Aa's en de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn een intentieverklaring ondertekend over de aanpak van afvalwater in hun gebied. Het gaat om afvalwater dat gezuiverd moet worden in de zuiveringen in Gieten en 2e Exloërmond. De ondertekening vond plaats in het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. In de verklaring staan de maatregelen die de gemeenten en het waterschap gezamenlijk uitvoeren om zo efficiënt en goedkoop mogelijk afvalwater te verwerken.

Vanaf 2001 hebben het waterschap en de beide gemeenten onderzoek gedaan (optimalisatiestudie) naar de mogelijkheden het aantal rioolwateroverstorten in het gebied te verminderen en de zuivering van het afvalwater te optimaliseren. Aanleiding van deze gezamenlijke aanpak was dat het waterschap en de beide gemeenten veel moeten investeren in de verwerking en het transport van het afvalwater omdat de rioolwateroverstorten moeten voldoen aan nieuwe milieueisen.

In de optimalisatiestudie zijn verschillende varianten onderzocht om aan de zogenaamde basisinspanningsverplichting te voldoen. Er is gekeken naar oplossingsrichtingen zoals bergen, afkoppelen pompen en maximaal benutten van de transportcapaciteit.

Uiteindelijk hebben de partijen gekozen voor een mix van afkoppelen en extra verpompen. De maatregelen bestaan verder uit aanpassing van de rioolzuiveringen (waardoor het rendement en de capaciteit wordt verhoogd), afkoppeling schoon regenwater van de riolering en sanering en aanpassing van riooloverstorten (ter vermindering van de hoeveelheden vuil water). Door deze gezamenlijk aanpak is het gelukt om de plannen beter op elkaar aan te sluiten, wat geresulteerd heeft in een besparing van 770.000,--.

In de intentieverklaring komen de partijen overeen om bovenstaande maatregelen uiterlijk in 2007 te hebben uitgevoerd, waardoor wordt voldaan aan de gestelde eisen met betrekking tot het rioleringssysteem en de rioolwaterzuiveringen.

De ondertekenaars van de intentieverklaring, v.l.n.r. de heer Wiersum (wethouder Aa en Hunze), mevrouw Van der Veen-Kruit (wethouder Borger-Odoorn) en de heer De Jonge (lid dagelijks bestuur waterschap Hunze en Aa's)
Foto-onderschrift:
De ondertekenaars van de intentieverklaring, v.l.n.r. de heer Wiersum (wethouder Aa en Hunze), mevrouw Van der Veen-Kruit (wethouder (Borger-Odoorn) en de heer De Jonge (lid dagelijks bestuur waterschap Hunze en Aa's).