Ingezonden persbericht


Beeldend Legioen LXG in stadhuis Nijmegen

In samenwerking met Bureau Archeologie van de gemeente Nijmegen heeft kunstenaar Filiep Manger in 2005 het project "Beeldend Legioen LXG" ontwikkeld. Met vier collega's, Carlos Andrade, Fred Broekkamp, Jac.Splinter en Vera Verkooijen heeft hij in september op de opgraving Sint-Josephhof te Nijmegen beelden gemaakt met o.a. fragmenten van romeinse dakpannen, middeleeuws tufsteen en 4.600 jaar oud eikenhout.

De naam "Beeldend Legioen LXG" is een verwijzing naar het romeinse Tiende Legioen dat in het jaar 71 na Christus in Nijmegen gestationeerd werd als reactie op de Bataafse opstand. Het stempel L X G (Legio X Gemina) is soms terug te vinden op dakpannen uit die tijd.

Het werken op de historische locatie en het experimenteren met dit unieke materiaal leverde fraaie beelden op. Van 12 december tot eind februari 2006 is het resultaat te bezichtigen in de hal van het stadhuis van Nijmegen. Daarna is een kleiner vervolg in de stadswinkel "Het Open Huis" gepland, in maart en april 2006, waar dan ook de video van het beeldhouwproces getoond wordt.

Meer informatie: Filiep Manger 024-3785417 en www.filiep.nl

foto Jac.Splinter:
Bijschrift: Carlos Andrade en Filiep Manger verwerken dakpanrestanten in een van de beelden die vanaf 12 december te zien zijn in de hal van het stadhuis in Nijmegen. Het windroosmozaikfragment met dakpanresten (rood), hout (zwart) en tufsteen (wit) van Jac.Splinter zal in een andere vorm in de hal aangebracht worden.