Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 05-12-2005

bijzonder hoogleraar jeugdbescherming wim slot:
"doorbreek windstilte tussen de jeugd- en volwassenenzorg"

Grote kloof tussen jeugd- en volwassenenzorg
Jongeren die te maken hebben met jeugdzorg, en die de 18-jarige leeftijd bereiken, vallen qua hulpverlening tussen wal en schip. Want vanaf die leeftijd, kunnen ze hulp weigeren. "Een groot probleem", zo stelt bijzonder hoogleraar Jeugdbescherming Wim Slot vanmiddag in AVRO's 1opdeMiddag. "Vanaf 18 jaar geldt er een formeel wettelijke scheiding. De hulpverlener wil meestal wel, maar de wet biedt geen mogelijkheden", aldus Slot. "Jongeren zijn vanaf hun 18e afhankelijk van de volwassenenzorg, maar eer daar dat signaal opgepikt wordt, en eer iemand zegt, er moet wat gebeuren, gaat er toch weer een jaar of twee verloren. Dus in de meest kritische periode van de ontwikkeling is het een tijdje windstil qua hulpverlening."

Volgens Slot zou er een betere aansluiting tussen de jeugd- en volwassenenzorg moeten komen door een convenant te sluiten tussen beide vormen van zorg. Nu houdt een Onder Toezicht Stelling (OTS) op bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd. Woordvoerder Gezondheidszorg van de SP, Agnes Kant, wil zelfs nog een stapje verder gaan. Kant (SP): "Je moet niet teveel aan die juridische leeftijd van 18 jaar vasthouden. Je kan beter kijken of een kind het aan kan of niet. Er zit gewoon een gat. Een wetswijziging is nodig om dat gat op te vullen. Er zou een soort overgangs-OTS moeten komen." Woensdag aanstaande zal Kant dit punt aansnijden tijdens de commissievergadering over de jeugdzorg in de Tweede Kamer.

Verschraling hulp
Volgens bijzonder hoogleraar Slot zorgt een strikte leeftijdsgrens van 18 jaar er ook voor dat hulpverleners minder energie steken in jeugdigen die bijna die leeftijd bereiken. Slot: "Een ernstig probleem is dat vrij veel hulpverleningsinstanties, als het 18e levensjaar in het verschiet ligt, eigenlijk al hulp beginnen te verminderen. Dus je hebt een soort periode van 17 tot 18 dat er sprake is van verschraalde hulp als het gaat om jeugdzorg."

Uitgezonden: maandag 5 december 2005 om 14.00 uur op Radio 1.
---



Algemene omroepvereniging AVRO