Gemeente Breda

Ben Joosse neemt ontslag uit gemeenteraad

Vandaag nam gemeenteraadslid Ben Joosse, fractielid van de PvdA, ontslag uit zijn publieke functies in Breda.

Per brief meldt hij zich onvoldoende te kunnen verantwoorden voor de wijze waarop hij met de fractievergoeding is omgegaan in de periode dat hij een zelfstandige fractie vormde (fractie Joosse).

Het gemeenteraadslid acht zijn functioneren in strijd met de integriteit die verwacht mag worden van een lid van de gemeenteraad. Hij neemt ontslag en zal ook niet aan de verkiezingen in 2006 meedoen voor de PvdA.

De heer Joosse heeft vanochtend zijn ontslag en de beweegredenen daarvoor toegelicht aan burgemeester Van der Velden. Daarbij zijn vooral de persoonlijke omstandigheden van de heer Joosse onderwerp van gesprek geweest. Partijen gaan daar uiteraard niet verder op in.

Vast is wel komen staan dat de zogenoemde fractievergoedingen aangewend moeten worden voor fractiewerk.

Blijkens het schrijven van de heer Joosse kan hij geen verantwoording afleggen over de besteding van de verkregen vergoeding. De uiteindelijke consequentie die het raadslid nu trekt is ontslag te nemen als raadslid. De burgemeester vindt dit, onder de gegeven omstandigheden, een juist besluit.

De burgemeester zal vandaag nog de fractievoorzitters in kennis stellen van de feiten.

De vraag hoe wordt omgegaan met de fractievergoedingen is door de burgemeester al eerder aan de orde geweest. Daarover zijn ook afspraken gemaakt. Weliswaar staat de zaak van de heer Joosse daar los van maar de burgemeester staat een open en transparante verantwoording voor van de hele financiële handel en wandel van college- en raadsleden.

Breda, 5 december 2005