Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

:: 5 Dec 2005

Kenniscentra steunen stagemissie sociale partners

De verenigde kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven hebben in een brief aan de sociale partners van FNV, VNO-NCW, MKB Nederland, CNV, MHP en LTO hun medewerking toegezegd voor een sluitende aanpak bij stageplaatsen, zoals in de 'Werktop' met het kabinet is afgesproken.

Als het draait om leren in de praktijk zijn de kenniscentra de experts en dienstverleners. Ze geven in de brief aan veel te kunnen betekenen op het vlak van informatie over en realisatie van stageplaatsen.


·De kenniscentra onderhouden een netwerk van 170.000 erkende leerbedrijven in nagenoeg alle sectoren van de arbeidsmarkt door heel Nederland en zorgen ervoor dat dit aantal dagelijks groeit;
·De kenniscentra maken het mogelijk dat er nu al ruim 450.000 MBO deelnemers competenties opdoen in deze leerbedrijven en daarmee een stevige basis leggen voor een gewaardeerd diploma;
·De kenniscentra maken het mogelijk dat enkele duizenden leerlingen uit het VMBO via snuffelstages en leerwerktrajecten kennis maken met de praktijk en daardoor een gefundeerde keuze maken voor een vervolgopleiding of toetreding tot de arbeidsmarkt;
·De kenniscentra beschikken over macro-doelmatigheidsanalyses die als basis kunnen dienen voor adviezen en regionaal overleg tussen onderwijs en bedrijfsleven. De kenniscentra werken doelgericht aan optimalisatie van de websites www.kansopwerk.nl en www.kansopstage.nl om inzichtelijk te maken waar en in welke sectoren stagekansen liggen.

·De kenniscentra beschikken over een groot netwerk van opleidingsadviseurs die sterk geworteld zijn in de bedrijven en de branches en zijn in te zetten als ambassadeurs voor deze missie.
·De kenniscentra kunnen een aantal communicatiemiddelen en evenementen zoals 'kom in het leerbedrijf' en 'prijs beste leerbedrijf' inzetten.

De vereniging van de kenniscentra, Colo, zal voor het einde van het jaar kenbaar maken welke prestaties de kenniscentra gaan leveren ter ondersteuning van de sluitende aanpak.