FNV

Fortis Bank stopt geld prepensioen in sparen voor levensloop

Fortis Bank steekt het geld voor het prepensioen vanaf volgend jaar helemaal in de individuele levensloopregeling. De vaste werkgeversbijdrage komt neer op 3,5 procent van het jaarsalaris en extra bijdragen voor 40- en 55-plussers.
Dat staat in het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao. FNV Bondgenoten legt het met een neutraal advies aan zijn leden voor.

Het is een heel complex verhaal", zegt vakbondsbestuurder Willem-Jan Boot. "We hadden heel veel te regelen. Over pensioen, arbeidsongeschiktheid, zorgstelsel. Bovendien is is gekozen voor een heel nieuw beloningssysteem. Heel ingewikkeld allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat we er goed uit zijn gekomen. Het is het verdedigen waard. Maar ik ben benieuwd wat de leden ervan zullen zeggen."

De achtduizend werknemers krijgen in de cao voor 2006 en 2007 twee loonsverhogingen van 1,5 procent in de maanden januari en een maandelijkse bijdrage van vijftien euro in de kosten voor de ziektekostenverzekering.

De bijdragen aan de levensloopregeling voor 40-plussers en 55-plussers zijn respectievelijk 3,5 procent en 11,5 procent bovenop de genoemde 3,5 procent, zodat ook zij nog op hun 62ste met werken kunnen stoppen.

Na vier maanden ziekte wordt het loon nog tot 90 procent aangevuld, in het tweede jaar en daarna bij arbeidsongeschiktheid 80 procent.