Vereniging Nederlandse Gemeenten

HELDERE AFSPRAKEN OVER UITVOERING IN NOTA RUIMTE, IEDER ZIJN ROL

Rijk, provincies en gemeenten hebben met concrete afspraken hun rolverdeling in de uitvoering van de Nota Ruimte vastgelegd. Onder de leuze decentraal wat kan, centraal wat moet zijn in de Nota Ruimte, ieder zijn rol heldere afspraken gemaakt over de taakverdeling.. Deze bestuurlijke afspraken beogen Rijk, provincies en (samenwerkende) gemeenten daadwerkelijk te laten optreden als één overheid. Hiermee wordt aangesloten bij de Code Interbestuurlijke Verhoudingen. Deze Code beschrijft hoe het Rijk, de provincies en de gemeenten met elkaar omgaan en op welke manier ze elkaar betrekken. Deze bestuurlijke afspraken dragen bij aan de scherpe en heldere verdeling van verantwoordelijkheden en taken.

De afspraken regelen hoe en op welke termijn provincies en gemeenten het beleid van de Nota Ruimte integreren in hun beleid voor de regio. Iedere provincie bevestigt binnen uiterlijk een half jaar na vaststelling van de Nota Ruimte haar afspraken over de uitwerking van de Nota Ruimte in eigen beleid. Door de afspraken is helder wie wanneer het initiatief neemt op de belangrijkste themas. Zo weet een ieder wat ze van elkaar kunnen verwachten en waar zij elkaar op kunnen aanspreken. De themas zijn onder andere: bundeling van verstedelijking en economische activiteiten, bundeling van infrastructuur en vervoersstromen, de bescherming van natuurgebieden en de ontwikkeling van landschap. Daarnaast helpen de afspraken om de activiteiten en projecten organisatorisch, financieel en instrumenteel op elkaar af te stemmen. Per beleidsthema is afgesproken wie waar verantwoordelijk voor is. Voor de rijksprogrammas, de nationale stedelijke netwerken en een aantal provinciale gebiedsgerichte programmas zijn bestuurders aangewezen die vanuit Rijk en regio aanspreekpunt zijn.

Deze afspraken bieden de regios de ruimte om voortvarend aan de slag te gaan met hun ruimtelijke prioriteiten en de doelstellingen van de Nota Ruimte daarin te verwerken. De afspraken zijn een belangrijke stap in het samen werken aan ruimte voor ontwikkeling. Ze geven een impuls aan meer sturing op hoofdlijnen door het Rijk en zorgen tot slot voor een helder bestuurlijk kader voor het gezamenlijk oplossen van knelpunten in de uitvoering van het ruimtelijk beleid.

De Nota Ruimte, ieder zijn rol (pdf)