PvdA Evert Vermeer Stichting


05 DECEMBER 2005
Verslag jongerendebat over landbouw

Maandag 28 november organiseerden de EVS, de JS en de JOVD hét jongerendebat over landbouwsubsidies in Groningen. Om een zo breed mogelijke discussie te kunnen voeren, waren de verschillende Politieke Jongerenorganisaties (PJOs) uitgenodigd en het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt). ROOD, de Jonge Democraten, de JOVD en de Jonge Socialisten en het NAJK lieten hun mening over het Europees Landbouwbeleid horen.

De avond werd ingeluid door PvdA Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens die ons een kleine lezing gaf over het ontstaan van, en de functie van de landbouwsubsidies. Zo zijn de subsidies ingevoerd in de jaren '30 om de boeren een steuntje in de rug te bieden, om het boerenloon op te schroeven naar het niveau van andere sectoren. Tegenwoordig is dit echter vreselijk achterhaald en leiden de overmatige landbouwsubsidies tot overproductie. Een groot deel van de productie wordt gedumpt op de wereldmarkt, omdat de binnenlandse markt deze overproductie niet kan absorberen. Dankzij de subsidies wordt deze export ver onder de wereldprijs op de wereldmarkt afgezet. Boeren in ontwikkelingslanden kunnen hier niet tegenop concurreren.

Gedurende het debat werden drie stellingen besproken: Boeren in Europa hebben geen recht op subsidie, Grote bedrijven hebben geen recht op subsidie, kleine echter wel en Het afschaffen van de exportsubsidies helpen de arme boeren in Afrika niet. Bij elke stelling startten twee PJOs met een individuele speech van twee minuten, om vervolgens met elkaar in discussie te gaan. Daarna kon de zaal zich mengen in het debat en dat gebeurde dan ook massaal. Er kwamen telkens veel vragen en opmerkingen uit de zaal en dat maakte het tot een zeer levendig debat.

Over het algemeen was iedereen het opvallend genoeg wel met elkaar eens dat de landbouwsubsidies in de huidige vorm niet houdbaar zijn. Zelfs de vertegenwoordiger van het NAJK durfde ook zonder landbouwsubsidies de concurrentie wel aan. Natuurlijk verschilden de partijen wel van mening over waarom de exportsubsidies afgeschaft zouden moeten worden en hoe dat dan zou moeten worden gerealiseerd. Zo was de JOVD pertinent tegen subsidies en staatsinterventie, terwijl ROOD en de Jonge Socialisten voor subsidies of investeringen in andere manieren van boeren zijn. De JS voegde hier aan toe dat de boeren in Europa wel degelijk opgevangen moeten worden. Zij kunnen niet van de ene op de andere dag aan hun lot overgelaten worden. Daarom zouden zij gesteund moet worden bij het zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen.

Maar het blijft een lastig debat. Maandag 12 december gaan we weer in debat over dit onderwerp, met Minister Veerman in Rotterdam. Ook hier zijn jullie weer van harte welkom. Meer informatie vind je op onze website.