Gemeente Zaanstad

B&W besluiten week 49 Reactie college op moties van de Raad en andere besluiten.
05-12-2005

Inspraakreactie Zaanstad op ontwerp actieplan luchtkwaliteit Amsterdam

Het College van B&W heeft gereageerd op het ontwerp actieplan luchtkwaliteit van de gemeente Amsterdam. Uit het plan spreekt een grote ambitie, stelt het College. De gemeente Zaanstad heeft een suggestie gedaan voor verbetering. Als de kaden van de Amsterdamse haven zouden worden voorzien van een stroomvoorziening, dan zouden bij de overslag van goederen en containers, de aangemeerde schepen geen luchtvervuilende dieselaggregaten meer hoeven te gebruiken. Dat zou ook de luchtkwaliteit in Zaanstad ten goede komen. Het College dringt er op aan dit punt dan ook op te nemen in het actieplan van de gemeente Amsterdam.

Collegereactie op moties van de Raad tijdens het Begrotingsdebat

Op 9 en 11 november jl. vond het Begrotingsdebat plaats in de Gemeenteraad. Hierbij werden diverse moties en amendementen aangenomen. Het college heeft zich er de afgelopen weken gebogen. In een uitgebreide brief aan de Raad licht het college zijn standpunten toe. Enkele highlights:

* Marktgelden. De tarieven zullen niet worden verhoogd en de verordening wordt aangepast. Het college wijst erop dat er een tekort op de begroting 2006 zal ontstaan. Dit tekort zal worden gedekt uit de `egalisatievoorziening markten'. Deze voorziening komt hierdoor wel direct in de min. Het college stelt voor om daar in de begrotingsbehandeling voor 2007 op terug te komen.
* Het voorstel over geen parkeerbelasting voor invaliden wordt getoetst op de juridische gevolgen. Het college komt er bij de Raad op terug.

* Leegstandsheffing: is binnen de huidige gemeentewet nadrukkelijk niet mogelijk. Het college wijst erop dat voor leegstaande panden wél eigenarenbelasting OZB wordt geheven. De gemeente Tilburg wil een en ander gaan onderzoeken. Zaanstad zal in contact treden met Tilburg én met de VNG.

* De motie stadsdichter klinkt het college als poëzie in de oren. Een inventarisatie naar mogelijkheden volgt.
* 1000 euro voor Bach-cantate: ook hier geen wanklank van B&W. Als het gaat om 2006, want voor 2007 moet de organisatie gewoon een subsidieaanvraag indienen.

* Het college is positief over leerlingbouwplaatsen en zal de inspanningen voortzetten. Opnemen van `sociale besteksbepalingen' wordt onderzocht.

* De consequenties voor het weer invoeren van een vrije Derde Pinksterdag zijn groot. Hogere kosten voor overwerk op een feestdag (voor de onderdelen die open móeten blijven), klantonvriendelijkheid en beperking keuzevrijheid van de medewerkers. Niet doen dus, aldus B&W.

* Naar de overeenkomst met `Het Goed' volgt onderzoek. Niet direct opzeggen, vinden B&W. De gemeentelijke taak, voor- en nadelen bij voortzetting, kosten als we het zelf zouden doen, en mogelijkheden voor aanbesteding worden in kaart gebracht.

Overeenkomst Zaanstad en Lindengroep

De Gemeente Zaanstad en projectontwikkelaar Lindengroep hebben een overeenkomst gesloten over een schadevergoeding die de gemeente aan Lindengroep gaat betalen. Het betreft een bedrag van EUR 640.000.

Lindengroep heette voorheen Purmer BV. Deze ontwikkelaar kocht het Sabel/Wastoraterrein aan de Westzijde in Zaandam, met het doel hier appartementen en penthouses te gaan bouwen. De gemeente was hier niet enthousiast over, omdat ze de plek in beeld had voor de bouw van een muziekschool (en woningen). Die zijn er ook gekomen. Gemeente en ontwikkelaar kwamen overeen dat er een vervangende locatie of object gezocht zou worden ter compensatie van de schade die de ontwikkelaar leed. Dat was in 1990.

Het is in de loop der jaren onmogelijk gebleken om deze afspraak gestand te doen. Er komen in Zaanstad maar weinig plekken beschikbaar die geschikt zijn voor het segment waarin Lindengroep opereert (kleine, kwalitatief hoogwaardige locaties). Over de locaties die wel in beeld kwamen, konden beide partijen geen overeenstemming bereiken. Dat gold bijvoorbeeld voor het terrein van de brandweerkazerne aan de H. Gerhardstraat, waarover verschil van mening bleef bestaan over de stedenbouwkundige en kwalitatieve invulling. Beide partijen willen nu een streep zetten onder deze compensatieverplichting via een schadeloosstelling. De ruim 6 ton bestaan uit het oorspronkelijke bedrag van de gederfde winst uit 1990, vermeerderd met wettelijke rente tot 1 januari 2005.

Bijgewerkt op 05-12-2005