VVD




1e Kamer - Nieuws

25 nov 2005 - D66 blijft verbazen

Marbeth Bierman-Beukema toe Water

D66 blijft verbazen. In de Tweede Kamer is deze fractie akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat de publieke belangen borgt bij verkoop van een minderheidsaandeel in Schiphol. Hoofdargument van woordvoerder Van der Ham: juist door het wetsvoorstel krijgt de overheid méér invloed op die zaken van Schiphol, waarmee publiek belang gemoeid is. D66-woordvoerder Schouw in de Eerste Kamer (FD, 17-11) geeft aan dat de Volksvertegenwoordiging aan invloed verliest door verkoop van een minderheidsaandeel en implementatie van de hierbij behorende regelgeving en gaat nog een stapje verder door te stellen dat mensen zich door zaken als deze van de politiek zouden vervreemden.

In zijn kritiek op het wetsvoorstel beperkt collega Schouw zich tot onderbuikgevoelens. Dat is jammer. Het zou hem en D66 sieren wanneer concreet werd aangegeven wáár precies de borging van publieke belangen met de voorgestelde aanpak in het gedrang komt.

Zéér systematisch is door dit kabinet geanalyseerd welke die (deel)belangen zijn en met dit wetsvoorstel is vervolgens de greep van de overheid op de bedrijfsvoering van Schiphol versterkt. Die wordt sterker dan in de huidige situatie het geval is.

Heeft collega Schouw dit niet gezien, of wil hij het niet zien? D66 blijft verbazen!

Marbeth Bierman-Beukema toe Water