D66

Het CWI en het UWV kunnen goeddeels worden ontmanteld. Dat stelt Fatma Koser Kaya namens de D66 Tweede-Kamerfractie in haar pamflet De Zekerheid van Werk, dat gaat over flexibilisering van de arbeidsmarkt. Volgens Koser Kaya kunnen vrijwel alle taken van CWI en UWV beter worden uitgevoerd door gemeenten en private verzekeraars. Ook wil D66 de preventieve ontslagtoets van het CWI afschaffen om de arbeidsmarkt te flexibiliseren.

D66-leider Boris Dittrich stelt in een voorwoord van het pamflet: `Wat is belangrijker? De zekerheid binnen een baan, of de zekerheid dat als je je baan verliest je snel weer een nieuwe kunt vinden? D66 kiest voor een flexibele arbeidsmarkt, omdat dat de zekerheid biedt veel mensen snel aan de slag kunnen'. Koser Kaya voegt daar aan toe: `Het gaat erom dat we alle overbodige bureaucratie wegsnijden en werkgever en werknemer maatwerk bieden. Dat geldt ook voor werkzoekenden, trouwens. Die worden nu van het kastje naar de muur geslingerd, zonder toetsbare resultaten'.

Volgens D66 is de arbeidsmarkt teveel ingericht om de insiders te beschermen en te weinig om nieuwkomers en buitenstaanders op de arbeidsmarkt een kans te geven. Reïntegratieprojecten van de overheid leveren volgens Koser Kaya te weinig op. `Voor iemand die jonger is dan 65 en die in de bijstand zit, geven we per jaar gemiddeld bijna 5000 euro uit aan reïntegratieprojecten. Toch valt daarvan nauwelijks resultaat te meten. D66 kiest er daarom voor een groot deel van dit geld te gebruiken voor de verlaging van de kosten op arbeid. Dat levert banen op en meer banen is de beste garantie dat we meer mensen aan de slag helpen'.

Voor werkzoekenden is er nog een voordeel; zij hoeven niet langer langs CWI, UWV én gemeente. `Wie langer zonder werk zit, wordt nu van het kastje naar de muur gestuurd. Dat is erg frustrerend en inefficiënt. Daarom creëeren wij één loket bij de gemeente, het Loket Activering. Daar kun je terecht voor werk en reïntegratie. En zolang dat allemaal niet lukt is dit ook waar je moet zijn voor een uitkering'.

Lees het hele pamflet van Fatma Koser Kaya:
De zekerheid van werk

5-12-2005 12:05