Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5-12-2005

"Ik zet in op de veiligheid van de vliegtuigen bij Geilenkirchen. En daarmee garandeer ik óók de veiligheid voor de omgeving." Dat zei minister Dekker (VROM) maandag in het radio 2-programma 'Tijd voor Twee'. Zij reageerde hiermee op de bezetting van een deel van het Schinveldse bos door actievoerders van GroenFront. De minister benadrukte in de uitzending dat het ministerie van VROM en Defensie eerder al hebben aangeboden om in overleg zes hectare bos elders in de regio terug te plaatsen.

De voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een voorlopige uitspraak op 3 december bepaald dat het ministerie van Defensie mag beginnen met het afzagen van zes hectare in de Schinveldse bossen. De afgelopen jaren is uitvoerig is gesproken over de noodzakelijke werkzaamheden in de Schinveldse bossen. De gemeente Onderbanken (waar de Schinveldse bossen onder vallen) bleek niet bereid vrijstelling te verlenen aan het afzagen van de zes hectare bomen. De bevoegdheid om vrijstelling te verlenen is met het gebruik van de Nimby-procedure ('not in my backyard'-procedure) overgegaan naar de minister van VROM. In die procedure heeft minister Dekker staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vrijstelling verleend voor het afzagen van zes hectare bos in de gemeente Onderbanken. Het ministerie van Defensie zal in overleg treden met de gemeente en provincie om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen.

Zie ook

Minister Dekker zet volgende stap in nimby-procedure Onderbanken (persbericht, 3-08-2005)
Minister Dekker van VROM heeft staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vandaag vrijstelling verleend voor het afzagen van zes hectare bos in de gemeente Onderbanken. Zij zet hiermee een...

Dekker verstuurt NIMBY-verzoek voor afzagen bomen bij NAVO-basis (persbericht, 21-01-2005)
Minister Dekker (VROM) heeft de gemeente Onderbanken verzocht de nodige maatregelen te treffen voor het afzagen van zes hectare bos in de omgeving van de NAVO-vliegbasis.