Time : 5:04:48 PM
Date : Monday, December 05, 2005
Sender Name: MVG Partners

New York : de Belgische Anne Teresa De Keersmaeker, Mentor van de nieuwe cyclus van het internationale mecenaatsprogramma van Rolex (Geneve)

PERSBERICHT

Jonge artiesten uit rolex-programma voor artistiek mentoraat op drempel van internationale carriÈre

De Belgische Anne Teresa De Keersmaeker, mentor van de derde cyclus (2006-2007) in de categorie "dans"

New York, 5 december 2005 - Enkele van de grootste namen uit de internationale kunstwereld hebben in het Lincoln Center in New York samen hulde gebracht aan de beschermelingen en de mentors van de tweede cyclus (2004-2005) van het Rolex-programma voor artistiek mentoraat. Na één jaar van creatieve samenwerking met wereldbefaamde meesters hebben zes talentrijke jonge artiesten uit vier continenten een grote stap voorwaarts in hun carrière gezet.

"Ik ben ambitieuzer geworden en wil grootsere dingen verwezenlijken", aldus Antonio García Ángel, een 33-jarige romanschrijver uit Colombia. De samenwerking met zijn mentor, de Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa, heeft zijn horizon verruimd. Onder zijn invloed en dankzij zijn sterke discipline heeft Antonio García Ángel een zeer belangrijke stap gezet: hij heeft zijn tweede roman klaar.

De vijf andere duo's mentor-beschermeling die deelnamen aan de tweede cyclus van het artistieke mentoraat van Rolex zijn:

Sir Peter Hall, Britse toneel-, opera- en filmregisseur, en zijn beschermelinge, de Zuid-Afrikaanse Lara Foot Newton, 38 jaar, toneelregisseur en dramaturge;

David Hockney, Brits kunstenaar, en Matthias Weischer, een 32-jarige Duitse schilder;

Mira Nair, Indiase cineaste, en Aditya Assarat, 33 jaar, een Thaise regisseur en scenarioschrijver;

Jessye Norman, Amerikaanse sopraan, en Susan Platts, een Canadese mezzosopraan van 32 jaar, en

Saburo Teshigawara, Japanse choreograaf en danser, en zijn beschermeling Junaid Jemal Sendi, een jonge Ethiopische danser van 22 jaar en aankomend choreograaf.
Rolex, de befaamde uurwerkenfabrikant uit Genève, lanceerde in 2002 zijn mecenaatsprogramma. Het heeft als doel bijzonder veelbelovende jonge

artiesten op te sporen en hen te laten bijstaan door een grootmeester in hun discipline, in het kader van een mentoraatsjaar.

Patrick Heiniger, directeur-generaal van Rolex SA, licht toe: "We hebben dit programma ontworpen om individueel artistiek toptalent aan te moedigen. We zijn ervan overtuigd dat niets boven de inspiratie van een meester gaat om die uitmuntendheid te bereiken. Vandaar dat we beslist hebben om de nieuwe generatie artiesten te helpen via een mentoraat waarbij ze persoonlijk worden gevolgd. Die unieke mecenaatsformule heeft in minder dan vier jaar haar deugdelijkheid bewezen en is dan ook een sterke stimulans voor al deze jonge talenten, die één grote ambitie hebben: de grote artiesten van morgen worden."

Een overduidelijke invloed
De evolutie die de beschermelingen het afgelopen jaar hebben doorgemaakt, bewijst dat het programma een concrete en onmiddellijke impact heeft gehad op hun carrière.

Susan Platts was in augustus 2005 samen met het Symfonisch Orkest van Boston te gast op het Zomerfestival van Tanglewood en zong in oktober 2005 samen met Jessye Norman op een gala in Ottawa. Net als de andere beschermelingen heeft ze het gevoel dat het mentoraat verder gaat dan de gewone relatie tussen leraar en leerling: "Ik heb veel geleerd over het leven en over de betekenis van een muzikale carrière", zo verklaart ze over haar samenwerking met Jessye Norman.

Voor Matthias Weischer was het een bijzonder positieve ervaring dat hij zijn mentor kon volgen tijdens de verschillende fasen van het creatieve proces. Het heeft in elk geval zijn visie op kunst verrijkt. Geïnspireerd door David Hockney wil de jonge Duitse schilder zich voortaan toeleggen op de portretkunst. Acht van zijn schilderijen werden tentoongesteld op de Biënnale van Venetië 2005, het meest prestigieuze hedendaagse-kunstevenement ter wereld.

Lara Foot Newton kon dankzij de inspanningen van Sir Peter Hall in Londen haar eigen toneelstuk maken, Tshepang. Sir Peter Hall verbleef trouwens twee weken in Zuid-Afrika om het werk van zijn beschermelinge te observeren en er met haar over te praten. "Ik leg de lat nu hoger voor mezelf", merkt Lara Foot Newton op na deze nauwe samenwerking met haar mentor. "Ik streef nog meer naar uitmuntendheid dan vroeger."

Junaid Jemal Sendi ontwikkelde zijn choreografische taal onder leiding van Saburo Teshigawara en trad in verschillende landen samen met de groep van zijn mentor op. Op die manier deed hij veel relevante ervaring op waar hij, eenmaal terug in Ethiopië, concreet iets wil mee doen.

Aditya Assarat breidde zijn netwerk van professionele contacten uit met de steun van Mira Nair, die hem beter vertrouwd maakte met de filmkunst, ook met de commerciële aspecten ervan. De jonge regisseur vindt het programma vooral nuttig op lange termijn, omdat het hem naar eigen zeggen de kans heeft geboden zijn werk bekend te maken bij een groter publiek.

Rolex biedt extra ondersteuning aan alle jonge artiesten, door hen financieel te helpen bij de organisatie van een voorstelling, een tentoonstelling of een evenement na afloop van het mentoraatsjaar.

De resultaten van de eerste cyclus
Ook de beschermelingen van de inaugurale cyclus van het programma (2002-2003) stellen vast dat ze heel wat vooruitgang hebben geboekt. Zo voerde Sang Jijia, een jonge Chinees van Tibetaanse afkomst, de première op van een ballet waarvan hij de choreografie verzorgde voor dansers van het Ballett Frankfurt. Zijn mentor, William Forsythe, koos hem uit als een van de 18 leden van zijn nieuwe gezelschap, The Forsythe Company. Na één jaar te zijn gevolgd door Robert Wilson stelde beschermeling Federico León (dramatische kunst) in het Hebbel-theater in Berlijn zijn eerste artistieke installatie voor. Hij had daarin ook een documentaire verwerkt die hij eerder draaide in zijn geboortestad Buenos Aires.

De eerste beschermeling op het vlak van visuele kunst, de Jordaanse architect Sahel Al-Hiyari, publiceert binnenkort een boek over zijn gebouwen waarvoor zijn mentor, Álvaro Siza, het voorwoord zal schrijven. De Spaanse dirigent Josep Caballé-Domenech, beschermeling van Sir Colin Davis, aanvaardde de functie van hoofdgastdirigent van het Norrköping Symphony Orchestra in Zweden. De beschermelinge voor literatuur, de Australische Julia Leigh, schiet dan weer goed op met haar nieuwe roman en kreeg daarbij hulp van haar mentor, Toni Morrison.

Voor de cyclus 2004-2005, die ondertussen is afgelopen, brachten de leden van de Oriëntatieraad van het programma de volgende artiesten samen: Pina Bausch, choreografe en danseres, Alfonso Cuarón, filmregisseur, Guy Darmet, producer, Ariel Dorfman, schrijver, Amitav Ghosh, schrijver, Gary Graffman, pianist, Cynthia Gregory, danseres, Agnes Gund, kunstverzamelaarster en filantrope, Cho-Liang Lin, violiste, Sir Neville Marriner, dirigent, Elizabeth Murray, schilder en plastisch kunstenares, Ivan Nabokov, uitgever, Carlos Saura, regisseur, en Mira Nair en Sir Peter Hall, die gekozen werden als mentors.

De mentors van de derde cyclus
Tijdens het galadiner op 5 december, dat officieel de tweede cyclus afsloot, maakte Patrick Heiniger, directeur-generaal van Rolex SA, ook de mentors bekend van de derde cyclus, die georganiseerd wordt in 2006-2007:

- dans: Anne Teresa De Keersmaeker (België);

- literatuur: Tahar Ben Jelloun (Frankrijk / Marokko);
- muziek: Daniel Barenboim (Israël, Argentinië, Duitsland);
- toneel: Julie Taymor (Verenigde Staten);

- visuele kunst: John Baldessari (Verenigde Staten).

De mentor in de categorie "film" wordt begin 2006 bekendgemaakt, en de namen van de beschermelingen in elke categorie worden meegedeeld in mei. Het mentoraatsjaar gaat vanaf juni van start.

Voor bijkomende informatie:

MVG Partners

1, rue de Chaudfontaine
4020 Luik
Tel.: 04/365.75.77
Fax: 04/365.85.75
E-mail: info@mvgpartners.com

URL: http://www.rolexmentorprotégé.com