VVD



Nieuws

2 dec 2005 - Europees Parlement houdt kern
dienstenrichtlijn overeind

De interne markt commissie van het Europees Parlement heeft de kern van de dienstenrichtlijn, het land van oorsprongbeginsel, overeind gehouden tijdens de stemming op 29 november jl. De reikwijdte is wel ingeperkt. Desalniettemin toont Toine Manders zich niet ontevreden.

De commissie stemde in met een compromisvoorstel uit de koker van de liberalen op het land van oorsprongbeginsel dat mede door toedoen van coördinator Manders tot stand is gebracht. Manders werd hierbij gesteund door de christendemocraten.

Tegelijkertijd is wel de werkingssfeer van de richtlijn ingeperkt. Gezondheidszorg, gokken en audiovisuele diensten vallen nu buiten de richtlijn, diensten van algemeen economisch belang en uitzendwerk zijn er door de commissie daarentegen weer ingestemd.

Al met al is Manders gematigd optimistisch: "Hoewel we concessies hebben moeten doen op de reikwijdte, is het basisprincipe van de richtlijn overeind gebleven."

Gezien de smalle meerderheden in de interne markt commissie en de politiek-ideologische lading van het dossier is het te vroeg om victorie te kraaien. Het Europees Parlement spreekt zich in januari plenair uit over de dienstenrichtlijn en veel van de weggestemde amendementen zullen dan opnieuw in stemming worden gebracht. Daarom is volgens Manders "waakzaamheid geboden".