Zestienmiljoen rechters komen tot nieuw oordeel

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Vandaag gaat de nieuwe versie van het internetspel Zestienmiljoenrechters.nl de lucht in. Het internetspel beeldt de grondrechten uit en de waarden waarop ze zijn gebaseerd. Het spel is bedoeld om de kennis over de werking van grondrechten en de discussie over waarden en onze rechtsstaat te ondersteunen. Met dit spel hoopt minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties duidelijk te maken wat voor dilemma s we in dagelijks kunnen tegenkomen bij de vaak onbewuste uitoefening van onze grondrechten.

Aan de hand van quizvragen wordt duidelijk dat bij de uitoefening van grondrechten sommige belangen conflicteren. Mensen krijgen de overwegingen voorgelegd en mogen daar hun mening over geven. Uiteindelijk besluit de rechter wiens belangen zwaarder wegen. Bijvoorbeeld de belangen van iemand die beroep doet op het recht van vrije meningsuiting of de belangen van degene die niet beledigd wil worden.

De casus met de quizvragen zijn verzonnen, maar wel gebaseerd op echte zaken die voor de rechter zijn gekomen. Zo is het de vraag of de restauranthouder die kledingeisen stelt aan zijn gasten discrimineert of niet. Wat als hij gasten met een hoofddoek weigert, is dat dan zijn goed recht, of discrimineert hij dan?

En als je een politieagent uitscheldt voor homo, is dat dan een belediging? En hebben bekende Nederlanders recht op privacy, of hadden ze maar geen bekende Nederlander moeten worden als ze geen last willen hebben van de paparazzi?

Zestienmiljoenrechters II is het vervolg op Zestienmiljoenrechters I. Het is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst. Het spel staat op spel2.zestienmiljoenrechters.nl en is ook via www.zestienmiljoenmensen.nl te spelen.


Noot voor de redactie,

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties