TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

25 november 2005

'Pardon meneer, u stinkt'

Gênante momenten maken we bijna allemaal mee. Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft wel eens meegemaakt dat iemand naar alcohol of zweet ruikt (respectievelijk 92% en 91%). Ook ontmoeten we regelmatig mensen met een slechte adem (89%) of een openstaande gulp (89%). En minder vaak voorkomend, maar zeker zo gênant: na het plassen hangt bij iemand een stuk wc-papier uit de broek (7%).

We komen niet echt massaal in actie als we bij iemand anders iets gênants bemerken: gemiddeld genomen doen we in 34 procent van de gevallen helemaal niets. In vijftien procent van de gevallen maken we het slachtoffer hardop attent op de situatie. Dit hangt uiteraard wel af van de aard van het moment: zo maakt een kwart van de Nederlanders iemand anders erop attent dat hij of zij etensresten op kin dan wel wang heeft (25%), terwijl dat in het geval van, bijvoorbeeld, een slechte adem slechts vier procent is. Als iemand anders naar alcohol ruikt, doet 62 procent helemaal niks. Kennelijk ligt deze situatie het meest gevoelig.

Als het gaat om gênante momenten zijn het vaak 'anderen' die slachtoffer zijn. Zelf maken we het - naar eigen zeggen - niet zo vaak mee, hoewel een meerderheid van de ondervraagden toegeeft zelf wel eens met open gulp te hebben rondgelopen (62%), of etensresten op kin of wang had (57%). Een stuk wc-papier uit de broek komt beduidend minder vaak voor (2%). Degenen die zelf slachtoffer zijn van een gênant moment, worden daar graag door anderen op geattendeerd. De voornaamste uitzondering: wanneer we zelf naar alcohol ruiken, horen we dat liever niet (37%).

Als we door anderen geattendeerd worden op iets gênants, dan bij voorkeur op discrete wijze. We hebben er het minste moeite mee als we hardop gewezen worden op een briefje met iets pesterigs op de rug (48%), of etensresten op kin of wang (41%).

C4903 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 25 oktober 2005. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en werkzaamheid.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).