Gemeente Enschede

Nieuwe voorstellen nemen bezwaren tegen Muziekkwartier weg

maandag 05-12-2005

Larinkstichting en gemeente stellen overeenkomst op.

De Larinkstichting en de gemeente zijn het eens over twee nieuwe stedenbouwkundige plannen waarmee woongemeenschap De Wonne wordt ingepast in het plangebied rondom het toekomstige Muziekkwartier. De gemeente en de Stichting stellen een overeenkomst op, waarin zij onder meer vastleggen dat ze deze twee varianten nader uitwerken.

Op 2 december heeft B & W de financiële randvoorwaarden voor uitvoering van de plannen vastgesteld. Op 12 december buigt de Stedelijke Commissie zich over de voorstellen van B &W. Op 19 december volgt de Raad. Zodra de overeenkomst officieel is bekrachtigd, zal de Larinkstichting haar bezwaren tegen de bouw van het Muziekkwartier intrekken.

De kosten van beide nieuwe plannen zijn vrijwel gelijk. Voor de uitvoering van éen van de varianten is een extra investering gevraagd van 1,3 miljoen.

Sinds januari van dit jaar zijn verschillende oplossingsrichtingen besproken voor een complexe situatie: De gemeente heeft voor de ontwikkeling van het Muziekkwartier 780 m2 grond nodig van de Larinkstichting. De Larinkstichting was van mening dat de bouw van het Muziekkwartier voor de Wonne verlies van woonkwaliteit zou betekenen en diende formeel bezwaar in tegen de bouw. De twee stedenbouwkundige varianten waarborgen deze woonkwaliteit dusdanig, dat de bezwaren zullen worden ingetrokken zodra de overeenkomst is getekend. Ondertekening vindt plaats na de Raadsvergadering, als ook de laatste onderhandelingen zijn afgerond over een marktconforme prijs die de gemeente aan de Larinkstichting moet betalen voor de grond.

Wethouder Joop Hassink is blij met de gekozen oplossing. Hij hecht grote waarde aan het optimaal functioneren van de Wonne. De woongemeenschap heeft een belangrijke positie in de stad. En de beide stedenbouwkundige modellen staan garant voor een kwalitatieve verbetering van het gebied.

De Larinkstichting behoudt in beide varianten eenzelfde hoeveelheid oppervlak aan woonruimte, maar levert een deel van het grondoppervlak in. Daar staat tegenover dat zij (een deel van) de woonruimte kan aanpassen aan de eisen van deze tijd.
Beide stedenbouwkundige varianten voorzien in gedeeltelijke nieuwbouw voor de Wonne. De eerste stedenbouwkundige variant, genaamd 'het torenmodel' gaat er van uit dat een deel van de woonruimte van de Wonne, wordt vervangen door een woontoren, namelijk dat deel, dat direct naast de nieuwbouw van het Muziekkwartier ligt. In de tweede variant, 'het gaardenmodel' komt er een nieuwe groene ruimte, een gaarde, tussen de Wonne, de oude Fabrieksschool en het Muziekkwartier. In deze ruimte is er plaats voor een minder diepe, maar verbrede tuin van de Wonne en ook voor een publiek parkje. In deze variant wordt de huidige Brinkgaarden aan de tuin toegevoegd. In het 'gaardenmodel' krijgt de Wonne woonruimte in een nieuw te realiseren complex aan de Noorderhagen.
In beide varianten blijft de gevel van de Wonne aan de zijde van het Muziekcentrum ongewijzigd.

Beide varianten zullen worden besproken met onder meer met bewoners van de Wonne, de toekomstige gebruikers van het Muziekkwartier, de architect en de gemeentelijke monumentencommissie. Uiterlijk in februari wordt in gemeenschappelijk overleg een definitieve keus voor één van de twee varianten gemaakt.


---