Universiteit van Amsterdam

5 9 december 2005

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

Nabij infrarood in procesanalyse


Promotie Scheikunde


dinsdag 6 december 10.00 uur

Procesanalytische Technologie (PAT) is een systeem voor het opzetten, analyseren en regelen van de productie door middel van metingen van kritieke kwaliteitsbepalende uitgangsmaterialen, productiestappen en deelprocessen. Dit met het doel de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen. Een belangrijke eigenschap van PAT is dat die waarborging tijdens de productie en niet achteraf plaatsvindt. De interesse en investeringen in PAT nemen wereldwijd toe. Tot de drijvende krachten behoren de regelgevers die PAT hebben aangewezen als het fundament voor kwaliteitssystemen in de farmaceutische productie. Daarnaast spelen de economische voordelen van procesmonitoren en procescontrole mee. Erik Skibsted deed onderzoek naar PAT in combinatie met het doseren van vaste stoffen. In het onderzoek speelt nabij infrarood (NIR) een dominante rol. Een van de nadelen van NIR is het selecteren van golflengten en het voorbewerken van spectra. Skibsted presenteert een nieuwe methode om de optimale parameter te vinden.

E.T.S. Skibsted: Pat and Beyond. Promotor is prof. dr. A.K. Smilde.

De Heilige Lucas tekent én schildert de Madonna


Oratie Kunstgeschiedenis


dinsdag 6 december 14.30 uur

Prof. dr. J.P. Filedt Kok, hoogleraar Atelierpraktijken en materieel-technisch kunsthistorisch onderzoek: De Heilige Lucas tekent en schildert de Madonna.

Volgens de legende schilderde de evangelist Lucas Maria met kind naar het leven, en werden verschillende byzantijnse prototypen van de devotionele voorstelling van de Madonna vereerd als werk van de heilige Lucas. Dit thema is ook afgebeeld op verschillende altaarstukken van Nederlandse schildersgilden. Op de altaarstukken is te zien hoe Lucas - patroonheilige van de schilders - de Madonna in eerste instantie tekent, maar ook schildert. De voorstellingen geven niet alleen inzicht in de status van de kunstenaar, maar ook in zijn werkwijze. Jan Piet Filedt Kok gaat hier in zijn oratie nader op in. Aan de hand van een aantal voorbeelden bespreekt hij het totstandkomen van het paneelschilderij, de hulpmiddelen van de kunstenaar, de rol van tekening, voorstudie, ondertekening en de functie van modellen, replieken, kopieën enz.

Aan investeren in opleiding kleven wel degelijk risico s


Promotie Economie


woensdag 7 december 12.00 uur

Beslissingen over scholing moeten genomen worden onder onzekere voorwaarden. Naarmate studenten verder komen in hun studie of scholingstraject, worden zij met steeds meer keuzes geconfronteerd. Simona Raita bestudeerde het risico dat verbonden is aan het investeren in menselijk kapitaal. Zij beperkte zich in haar onderzoek tot de voordelen in termen van inkomen en onderzocht de risico s van investeringen door goed opgeleide arbeidskrachten. Er zijn duidelijk risico s, maar Raita kon geen eenvoudige stabiele relatie ontdekken tussen het risico en het opleidingsniveau in verschillende landen. Dit suggereert duidelijk dat de risico s van de verschillende scholingssystemen heel verschillend zijn. Raita vond wel aanwijzingen dat de arbeidsmarkt compensaties genereert, bijvoorbeeld in de vorm van hogere lonen voor een groter risico. Haar resultaten wijzen erop dat het risico dat men neemt bij het kiezen van een opleiding zeker niet verwaarloosbaar is.

Mw. S.M. Raita: The Risk of Investment in Human Capital. Promotor is prof. dr. J. Hartog.

Prevalentie van chlamydia onder Nederlandse jongeren groot


Promotie Geneeskunde


woensdag 7 december 14.00 uur

Chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), komt bij twee procent van de Nederlandse jongeren tussen 15 en 29 jaar voor, in verstedelijkte gebieden zelfs bij drie procent. In sommige hoog-risicogebieden zelfs bij ruim tien procent. Het gros van die infecties wordt nooit gezien, laat staan behandeld. Jan van Bergen ontwierp een model om verschillende fasen in de bestrijding van SOA s in kaart te brengen. Om inzicht te krijgen in de prevalentie van chlamydia benaderde Van Bergen alle 15- tot 29-jarigen in zijn huisartsenpraktijk in Amsterdam Zuidoost die voor een pilrecept kwamen en gaf hen een testpakketje mee. Negen procent bleek besmet, in de groep tot 24 jaar zelfs veertien procent.

J.E.A.M. van Bergen: Population and general practice based studies of sexually transmitted infections in The Netherlands with a focus on chlamydia trachomatis. Promotor is prof. dr. P.J.E. Bindels.

Muziek, en niet taal, ligt aan de basis van de menselijke evolutie


Lezing en seminar Muziekwetenschap


woensdag 7 december 20.00 uur

Prof. dr. Steven Mithen, hoogleraar Archeologie en voorzitter van de School of Human and Environmental Science van Reading University, houdt een lezing waarin zijn boek The Singing Neanderthals: The Origin of Language, Music, Body and Mind centraal staat. Het boek, dat afgelopen zomer verscheen, gaat over de rol van cognitie in de evolutionaire ontwikkeling van muziek en taal. De centrale these is dat muziek (en niet zozeer taal) aan de basis van de menselijke evolutie ligt. Het boek raakt aan verschillende disciplines, zoals psychologie, filosofie, linguïstiek, muziekwetenschap, antropologie en archeologie. Mithens publicatie staat ook centraal tijdens het seminar The Cognitive Origins of Music and Language dat eveneens op woensdag 7 december plaatsvindt, van 09.30 tot 14.00 uur. Doel van dit seminar is een brede, interdisciplinaire discussie in gang te zetten over de rol van de geesteswetenschappen in de cognitiewetenschappen.

De lezing en het seminar worden georganiseerd door de leerstoelgroep Muziekwetenschap van de UvA, in samenwerking met het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC), het Cognitive Science Center Amsterdam (CSCA) van de UvA en NWO-Geesteswetenschappen.


Locaties: de lezing vindt plaats in het CREA Theater, Turfdraagsterpad 17, Amsterdam; het seminar op Herengracht 182, Amsterdam.

Deelname: Toegang tot de lezing is vrij. Voor deelname aan het seminar is registratie verplicht (zie cf.hum.uva.nl). De voertaal van de lezing en het seminar is Engels.



Universiteit van Amsterdam