Jaarlijkse schouw Land van Heusden en Altena en de Biesbosch (23-11-2005)

Ieder jaar schouwen medewerkers van Waterschap Rivierenland de watergangen die niet door het waterschap zelf worden onderhouden. Zij controleren of eigenaren van percelen langs deze watergangen hun onderhoudsverplichtingen nakomen. In het Land van Heusden en Altena en de Biesbosch start de schouw op 5 december.

Schouw van watergangen
Tijdens de schouw worden alle oppervlaktewateren en zogenaamde droge sloten die van belang zijn voor de waterhuishouding in het beheergebied van het waterschap gecontroleerd op hun onderhoudstoestand. Vóórdat de natte winterperiode begint moet namelijk het gehele watersysteem op orde zijn.

Onderhoudsplicht
Eigenaren van percelen langs de watergangen zijn verplicht de bodem en de slootkanten vrij te houden van begroeiing, materialen en andere obstakels. Daarnaast moeten zij ervoor zorgen dat de watergang op de vereiste diepte blijft en dat de oevers en taluds in stand worden gehouden. Dat is nodig om de doorstroming van water niet te belemmeren.

Als bij de schouw blijkt dat de werkzaamheden niet of onvoldoende zijn uitgevoerd, verstuurt het waterschap een schriftelijke waarschuwing. Wordt aan deze waarschuwing niet op tijd gehoor gegeven, dan worden de onderhoudswerkzaamheden door het waterschap uitgevoerd, maar op kosten van de eigenaar van de betrokken percelen.
Het is dus van groot belang dat op tijd wordt begonnen met het onderhoud aan de watergangen!