Techniek Torens veroveren klaslokaal

Creative kids concept

Techniek Torens veroveren klaslokaal:
Nederlandse bedrijven steunen techniekonderwijs

Jeugd kiest te weinig voor techniek
Er is een gebrek aan technisch geschoold personeel voor het Nederlandse bedrijfsleven. Te weinig jeugd kiest voor een opleiding in de techniek. Omdat op Nederlandse basisscholen vaak weinig tot niets aan techniek onderwijs wordt gedaan, blijft techniek voor veel kinderen onbekend, dus onbemind.

Techniek wordt vaak door de leerkrachten als een hoogdrempelig vak ervaren . Belangrijke aspecten daarbij zijn: de veelal alfa- of gamma- oriëntatie van de leerkrachten, het gebrek aan zelfvertrouwen m.b.t. techniek, de breedte van het vakgebied, het gebrek aan tijd om zelf lessen te bedenken en voor te bereiden, gebrek aan tijd in het lesprogramma en het gebrek aan (geld voor) materiaal.

Een nieuw lesconcept voor techniek in het basisonderwijs: Techniek Torens. Techniek Torens zijn drie gekleurde kasten in de vorm van middeleeuwse kasteeltorens, waarin 80 techniek leskisten worden opgeborgen.
De kinderen leren metselen in verband, stroomkringen maken, met zonnecellen werken, hoe een auto in elkaar zit, hoe magneten werken, ze ontwerpen en timmeren een flipperkast, maken hun eigen tandenpasta en haargel, bouwen molens, leren knopen leggen, bouwen rolbanen, bruggen, werken met tandwielen, hefbomen, wielen en assen, etc.,etc. Binnen anderhalf jaar zijn al meer dan 200 basisscholen met De Techniek Torens aan de slag gegaan.

Bedrijven worden betrokken
Om ook het bedrijfsleven, financieel of anderszins, te betrekken bij de gewenste integratie van techniek in het basisonderwijs, is de Stichting Techniek In Basisonderwijs (STIB) opgericht.
STIB heeft speciaal wervingsmateriaal ontwikkeld voor de basisscholen om hen te helpen bij het benaderen van MKB bedrijven in hun directe omgeving. Die bedrijven blijken het vaak leuk te vinden om bij zo.n project betrokken te worden (financieel en/of inhoudelijk); leuke regionale PR.
Daarnaast heeft STIB Shell en Bouwfonds betrokken die met STIB een fonds zijn gestart om scholen mee te sponsoren.