Novib

Oxfam helpt 1,8 miljoen overlevenden tsunami

Grootste en moeilijkste operatie in een halve eeuw

De internationale hulp- en ontwikkelingsorganisatie Oxfam, waarvan in Nederland Novib lid is, heeft naar schatting zoân 1,8 miljoen overlevenden van de tsunami van 26 december 2004 kunnen helpen. Die hulp varieerde van het uitdelen van enkele simpele goederen tot het bouwen van compleet nieuwe huizen. Oxfam ontving in totaal 278 miljoen dollar aan donaties, waarvan meer dan 90% kwam van burgers.

Dat staat te lezen in het âTsunami Accountability Reportâ dat Oxfam vandaag wereldkundig maakt en waarin verslag wordt gedaan van haar inspanningen voor noodhulp en wederopbouw. Andere belangrijke gegevens:

* Aan het eind van dit jaar zal Oxfam 127 miljoen dollar hebben besteed, 45% van het totaal ingezamelde bedrag.
* Oxfam heeft in alle door de tsunami getroffen landen hulp geboden: Indonesië, Sri Lanka, India (inclusief de Andaman en Nicobar eilanden), Thailand, de Maladiven, Somalië en Burma.
* Oxfam heeft haar gelden geoormerkt naarmate de nood hoger was, 40% voor Indonesië, 31% voor Sri Lanka en 22% voor India.
* In 2006 zal Oxfam volgens plan nog eens 83 miljoen dollar besteden, 51 miljoen in 2007 en 17 miljoen in 2008.
* Oxfam heeft zich met name toegelegd op gezondheidszorg â herstel van voorzieningen voor schoon drinkwater, het slaan van putten en de aanleg van sanitaire voorzieningen â en op het herstel van bestaansmiddelen.

* Oxfam heeft samengewerkt met bijna 150 lokale partnerorganisaties
* Niet meer dan 6% van het ingezamelde bedrag zal besteed worden aan eigen onkosten.

Bij de openbaarmaking van het rapport stelde Mary Robinson, voormalig president van Ierland en erevoorzitter van Oxfam dat de tsunami een ongekende uitdaging vormde. "De omvang van de ramp vereiste een aanpak op een schaal zonder weerga. Ook de reactie van publiek en donateurs wereldwijd was ongekend genereus. Daarmee is op organisaties als Oxfam een zware verantwoordelijkheid komen rusten om aan onze geldgevers te laten zien dat we hun geld op een wijze en transparante manier besteden."

Uit het rapport blijkt verder voor welke uitdagingen Oxfam kwam te staan. Bijvoorbeeld het ontbreken van geschikte bouwmaterialen in Indonesië, onveiligheid in Somalië, gebrek aan duidelijke richtlijnen van regeringen ten aanzien van recht op land, beschikbaar stellen van land en het inrichten van bufferzones aan de kusten. Ook waren er in het begin problemen met de coördinatie tussen hulporganisaties die de crisis gingen aanpakken. Sommige van die kwesties, met name wat betreft landeigendom, bestaan nog steeds en Oxfam probeert ze samen met anderen op te lossen.

Ondanks deze problemen laat het rapport zien op welke schaal Oxfam resultaten heeft geboekt, bijvoorbeeld bij het snelle herstel van middelen van bestaan door geld-voor-werk programmaâs, het voorkomen van de uitbraak van epidemieën direct na de tsunami en door de aandacht die werd gegeven aan gemarginaliseerde groepen variërend van de Dalits (âonaanraakbarenâ) in India tot vrouwen die risicoâs liepen in tijdelijke kampen.

"Het werk van Oxfam is van groot belang geweest voor honderdduizenden mensen die door de ramp werden getroffen en daarna hun leven weer moesten oppakken. De veerkracht van deze mensen, ondanks het enorme leed dat hen is overkomen, is ongelooflijk. Er zijn natuurlijk nog steeds grote uitdagingen, maar anders dan bij veel andere rampen, hebben we de middelen om mensen te helpen hun levens weer op te bouwen. Dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder de buitengewone gulheid en steun van het publiek, zeker ook in Nederland. We zijn daar enorm dankbaar voor", aldus Novib-directeur Jan Bouke Wijbrandi. Source: Novib, 5 december 2005

(Novib)