Gemeente Ferwerderadiel

G4 wordt Middelsee Gemeenten

De vier Friese gemeenten Menaldumadeel, Leeuwarderadeel, het Bildt en Ferwerderadiel, hebben een nieuwe naam gekozen voor hun samenwerkingsverband. Vanaf 1 december heet het samenwerkingsverband: "Middelsee Gemeenten". De naam G4 komt hier mee te vervallen. Middelsee zal met een 'S' worden gespeld, omdat deze spelling zowel Fries, Bildts als historisch is.
Menaldumadeel, Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel grenzen aan het gebied waar vroeger de Middelsee stroomde. Het Bildt ligt in de monding van de vroegere Middelsee. Nieuwe fase
De vier gemeenten bevinden zich in een nieuwe fase van de gemeentelijke samenwerking. Zij vinden het belangrijk om op een meer herkenbare wijze naar buiten te treden om van daaruit te werken aan een steeds intensiever wordende samenwerking. Wel behouden alle vier gemeenten afzonderlijk hun eigen identiteit.
Medewerkers en raadsleden bedenken naam
Aan raadsleden, collegeleden en medewerkers is enige tijd geleden gevraagd een nieuwe naam voor de G4-samenwerking te bedenken. Er is in alle vier gemeenten nagedacht over mogelijkheden. Dit heeft geleid tot ruim dertig inzendingen. Er waren verschillende inzenders die het element Middelzee graag in de naam terugzagen. Binnenkort worden de 'winnende nzenders' op passende wijze beloond.
Afspraken praktischer
Begin november hebben de vier colleges op een werkconferentie een aantal nieuw afspraken gemaakt. De gebieden waar deze afspraken betrekking op hebben worden steeds concreter en praktischer. De samenwerking wordt ook meer en meer fysiek zichtbaar. Zo is bijvoorbeeld in oktober aansluiting van de gemeentehuizen op de glasvezelkabel gerealiseerd om de communicatie tussen de vier gemeentehuizen te versnellen. Medewerkers van de verschillende gemeenten werken nauw samen om te voorkomen dat ieder voor zichzelf het wiel moet uitvinden, en werken aan diverse projecten die de effecten van samenwerking straks ook voor de burger zichtbaar maken. Zie ook de achtergrondinformatie bij dit persbericht. Nadere info:
Aucke van der Werff (burgemeester van het Bildt)
Of Colette Govaars (voorlichting) 0518-409234.
Achtergrondinformatie
Convenant tussen de Middelsee Gemeenten:
De Middelsee Gemeenten zijn bezig een convenant op te stellen waarin de samenwerking ook in formeel - juridische zin wordt vastgelegd. Te denken valt daarbij aan afspraken over onderlinge verrekening van kosten van onderlinge dienstverlening en de wijze waarop verantwoording wordt afgelegd over de kwaliteit en kwantiteit van die onderlinge diensten. Omdat de samenwerking intensiever wordt, wordt een convenant opgesteld. Komende samenwerkingsprojecten Middelsee Gemeenten De intensivering van de samenwerking blijkt uit een ambitieus ontwerpjaarprogramma 2006 dat de colleges hebben vastgesteld. In dit programma staat wat de vier gemeenten het komende jaar gezamenlijk gaan doen: o Gezamenlijke aanpak informatiebeleid, gericht op gezamenlijke aanpak van informatiemanagement; o Gezamenlijke invoering van een meldingensysteem, gericht op gemakkelijke melding door burgers en snelle actie door de gemeente over de 'losliggende stoeptegels'; o Samenwerking personeelszaken, gericht op onderlinge personeelsuitwisseling, vacaturebeleid, werving, opleidingen en arbozorg; o Onderzoek naar samenvoeging van de afdelingen Personeelszaken; o Samenwerken op het gebied van financiën (waaronder WOZ administratie, aanbesteding herwaarderingsronden) o Verder wordt onderzocht welke voordelen een samenwerking op het gebied van beheer openbare ruimte kan bieden. Huidige samenwerkingsprojecten Middelsee Gemeenten Naast de items welke in het kader van het ontwerpjaarprogramma 2006 opgepakt gaan worden, is er op diverse terreinen al sprake van samenwerking, of is de voorbereiding voor 'samen doen' bijna afgerond. Samengewerkt wordt al op onder meer de volgende terreinen: o openbaar basisonderwijs (gezamenlijk onderwijsbureau) o sport (langdurig project gericht op sportstimulering) o inkoop
o natuur- en milieu educatie (gezamenlijk steunpunt, dat onder meer leerpakketten voor het basisonderwijs ontwikkelt) o diverse projecten op het terrein van ICT toepassing (onder meer leidend tot invoering in 2006 van een gemeenschappelijk beheer en ontwikkeling websites en digitale dienstverlening) o sociale zaken (in noordwest verband)
o brandweer (in noordwest verband)
Onderzoek naar samenwerking op het terrein van 'handhaving' is afgerond, de invoering is nu volop in voorbereiding. De focus ligt op invoering van gezamenlijke handhaving medio 2006. Eén van de vier gemeenten gaat dan voor alle vier gemeenten de handhaving uitvoeren. Nadere info:
Gemeente het Bildt
Voorlichting: Colette Govaars of Burgemeester A. van der Werff (het Bildt) 0518-409210 (w) / 06-10983389 0518-409201 (w)