Ingezonden persbericht


Woerden, 2 december 2005

PERSBERICHT

Actie December: Telewerkmaand! van start gegaan:

-Aanzienlijke filereductie mogelijk door opvoeren van (tel)ewerken

-Het Telewerkforum roept deze maand alle werkgevers en werknemers op om in de organisatie (tel)ewerken verder te stimuleren, spitsvermijdend te gaan werken en vaker gebruik te maken van video- en telefonisch vergaderen.

-Zij pleit bij minister Peijs voor meer aandacht voor (tel)ewerken in de Mobiliteitsnota en een Postbus 51 campagne om het aantal (tel)ewerkers te verdubbelen van 1 tot 2 miljoen.

Op vrijdag 2 december 2005 vond in Utrecht de aftrap plaats van de campagne December: Telewerkmaand! door Stichting Nederlands Telewerkforum. Tijdens een persconferentie in Media Plaza ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan werd een recent onderzoek naar telewerken gepresenteerd. Volgens dit onderzoek van lector eBusiness Dr. V. P. Kouwenhoven van Hogeschool INHOLLAND, neemt (tel)ewerken een steeds grotere vlucht binnen bedrijven.

Vincent Kouwenhoven (InHolland) schetste de onderzochte effecten van verdere stimulering van (tel)ewerken op de fileproblematiek. Door het opvoeren van thuiswerk, werktijdverschuiving en televergaderen kan de verkeersintensiteit worden teruggebracht tot het niveau van 1999 (ruim 5% reductie), met ruim 10% minder verkeer tijdens de spitstijden. Hiermee verdient (tel)ewerken een veel belangrijker plaats in het beleidsinstrumentarium dan thans het geval is. Kouwenhoven: juist in de 24-uurs economie kan de Nederlandse kenniseconomie koploper zijn in de inzet van e-werken . Het onderzoek van Hogeschool INHOLLAND bevat ook een twintigtal actuele case-studies en een E-werk Cost Benefit Instrument, dat vanaf heden gratis beschikbaar wordt gesteld via de website van het TelewerkForum aan organisaties die (willen gaan) Ewerken.

Ook de leden van de Raad van Advies van het Telewerkforum onderstreepten het belang van telewerken als laaghangend fruit dat te weinig wordt geplukt in de mobiliteitsdiscussie van dit moment:

Roel Pieper (TU Twente) schetste de snelle ontwikkeling van (goedkoper en sneller) breedband, internet en hardware waardoor telewerken eigenlijk gewoon werken is geworden. In elk gezin staan tegenwoordig al 1 of meer PC s; ook binnen bedrijven is er inmiddels meer vertrouwen en begrip voor deze manier van @nders werken . Tenslotte benadrukte hij dat 10% van de auto s op de weg 80% van de files veroorzaken: Als ewerken deze 10% kan helpen wegnemen dan is er veel bereikt! aldus Pieper.

Niek-Jan van Kesteren (VNO-NCW) benadrukte dat de mobiliteitsproblematiek schreeuwt om een andere benadering. Telewerken is een voorhanden middel om hier iets aan te doen. De werkgeversorganisatie steunt het gedachtegoed van het TelewerkForum en wil in de eigen organisatie meer gaan doen aan telefonisch- en videovergaderen, ook als voorbeeldfunctie naar haar aangesloten leden. In het decembernummer van het VNO-NCW huisorgaan FORUM wordt hier speciale aandacht aan geschonken.

Piet van Schijndel (Lid RvB Rabobank en ex-Interpolis) pleitte voor een vereenvoudiging c.q. afschaffing van de regelgeving rondom telewerken. Bij Interpolis heeft hij destijds het succesvolle flexibele kantoorconcept geĂŻntroduceerd. Het durven loslaten van je medewerkers en het sturen op output was een grote stap, maar heeft zeer goed uitgepakt. De productiviteit en de medewerkertevredenheid gingen omhoog. Het gaat erom dat je de eigen verantwoordelijkheid aan de medewerkers teruggeeft: Ewerken geeft je de vrijheid om je eigen leven beter in te delen! En dan komt het best goed met de productiviteit aldus Van Schijndel.

TelewerkForum voorzitter Michael Geerdink kondigde in zijn dankwoord aan dat het Telewerkforum vanaf het nieuwe jaar het Ewerkforum zal gaan heten, zodat aansluiting verzekerd is bij de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

===============================================



Ingezonden persbericht