Gemeente Leiden

Stadsbank wordt omgevormd tot Bureau Schuldhulpverlening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden hebben besloten de Stadsbank om te vormen tot een Bureau Schuldhulpverlening. Op die manier kunnen mensen met problematische schulden beter worden geholpen. Het is de bedoeling dat het nieuwe Bureau Schuldhulpverlening in april 2006 van start gaat.

Onbekendheid
Uit landelijk onderzoek is gebleken dat het percentage van de bevolking dat kampt met problematische schulden vele malen groter is dan het aantal mensen met schulden dat zich meldt bij een loket voor schuldhulpverlening. Belangrijke redenen hiervoor zijn onder andere dat mensen onbekend zijn met het aanbod voor schuldhulpverlening, dat voor hun gevoel het water nog niet hoog genoeg aan de lippen staat en omdat mensen schroom hebben om hun financiële problemen kenbaar te maken aan anderen en daarbij hulp te zoeken.

Omgaan met financiën
Een inloopspreekuur vh BSmoet ervoor zorgen dat mensen met hoge schulden makkelijker aankloppen voor hulp. Daarnaast kunnen zij bij het adviescentrum van het Bureau Schuldhulpverlening budgetteringstrainingen volgen. De werkwijze van het bureau is er op gericht om klanten te leren omgaan met hun financiën. Er wordt ook aandacht besteed aan preventie. Zo krijgt het centrum een preventiemedewerker die door middel van budgetcursussen, moet proberen te voorkomen dat mensen de grip op hun financiële situatie verliezen.

Sociaal bankieren
In 2003 hebben 459 mensen een aanvraag tot hulp ingediend. In de programmabegroting van de gemeente Leiden is de ambitie vastgelegd om 2,5% meer mensen te bereiken. Dat betekent dat het nieuwe Bureau Schuldhulpverlening in 2006 ruim 483 aanvragen verwacht. Het nieuwe Bureau Schuldhulpverlening blijft wel sociaal bankieren, dat wil zeggen dat het bureau kredieten en persoonlijke leningen verstrekt aan mensen die niet bij andere banken terechtkunnen in verband met een te laag inkomen.

Nadere informatie bij Valérie Cremers, bureau Communicatie, tel. (071) 516 50 06


---- --