Ingezonden persbericht

Waterschap Zeeuwse Eilanden kiest voor onderhoud met Datastream 7i

CAPELLE a/d IJSSEL, 5 december 2005 - Na een inventarisatie van verschillende onderhoudsbeheersystemen, heeft waterschap Zeeuwse Eilanden gekozen voor Datastream 7i. Na waterschap Brabantse Delta is dit het tweede waterschap dat dit jaar - na een uitvoerige marktoriëntatie - voor de software van Datastream kiest. De keuze voor een onderhoudssoftwarepakket past in de verdere professionalisering van het waterschap. In eerste instantie krijgen zo'n vijftig medewerkers met het systeem te maken. Medio 2006 moet het systeem 'live' gaan.

Dijken en waterkeringen beschermen Nederland al jaren tegen het water. Gezien de stijgende zeespiegel en de klimaatveranderingen lijkt het belang hiervan steeds groter te worden. Orkaan Katrina heeft recentelijk weer eens aangetoond wat de gevolgen van een overstroming voor een laag gelegen gebied kunnen zijn. Waterschap Zeeuwse Eilanden is verantwoordelijk voor onder andere de keersluizen in Zierikzee en Stavenisse en 441 kilometer aan waterkeringen, maar ook voor bijvoorbeeld de waterzuivering en riolering in een gebied van 97.000 hectare. Datastream 7i moet het onderhoud daarvan inzichtelijk, traceerbaar, beter werkbaar en professioneler maken.

Inventarisatie
Datastream 7i is het eerste onderhoudssoftwarepakket dat waterschap Zeeuwse Eilanden in gebruik gaat nemen. Voorafgaand aan de pakketkeuze is in ongeveer vijf maanden tijd een grondige inventarisatie gemaakt. Onder meer met de hulp van het externe adviesorganisatiebureau CMS is een competentielijst samengesteld waaraan de software zou moeten voldoen. "We zijn uitgegaan van vijf kerncompetenties," vertelt Peter Janse, projectleider onderhoudsbeheerssystemen bij Zeeuwse Eilanden. "Op deze competenties, de leverancierskwaliteiten, functionaliteit, potentie, gebruiksvriendelijkheid en het kostenaspect, scoorde Datastream zeer goed. Met name de gebruiksvriendelijkheid en inzichtelijkheid van het pakket gaven de doorslag."

Zeeuwse Eilanden zet de software in eerste instantie in bij de afdeling Zuivering- en Installatiebeheer. Hieronder vallen onder meer de rioolgemalen, poldergemalen en waterzuiveringsinstallaties. Voor het uitvoerend personeel op de afdeling zijn licenties aangeschaft, 54 in totaal. In een latere fase wordt het systeem organisatiebreed ingevoerd. Het waterschap hoopt in de toekomst ook de analysemogelijkheden van Datastream te benutten en zo bepaalde storingstrends te traceren.

Waterschappen
Naast Zeeuwse Eilanden heeft ook het waterschap Brabantse Delta recent voor Datastream 7i gekozen. "De belangrijkste aspecten van het pakket, zoals de laagdrempeligheid, configureerbaarheid en webtechnologie, zijn zeer interessant voor waterschappen omdat ze met veel geografisch verspreide installaties en machineparken werken," stelt Bert Verplancke, Sales Director Northern Europe van Datastream. "Ook de toekomstige integratie met het Geografisch Informatie Systeem is een standaard optie in Datastream."

Over waterschap Zeeuwse Eilanden
De ruim vierhonderd werknemers van Zeeuwse Eilanden dragen zorg voor onder andere de bescherming tegen overstromingen, het waterpeil, het zuiveren van afvalwater, de kwaliteit van oppervlaktewater en de zorg voor veilige wegen in een gebied van ongeveer 97 duizend hectare en met meer dan 271 duizend inwoners. Onder het beheer van Zeeuwse Eilanden vallen 441 kilometer waterkeringen, 356 kilometer binnendijken en meer dan 2200 kilometer wegen. Daarnaast is het waterschap verantwoordelijk voor de werking van 93 gemalen, 11 rioolzuiveringsinstallaties, 95 rioolgemalen en 450 duizend vervuilingeenheden.

Over Datastream Systems, Inc.
Datastream Systems, Inc. (NASDAQ: DSTM.PK) levert wereldwijd Asset Performance Management software en diensten aan bedrijven, waaronder ruim 65 procent van de Fortune 500. De oplossingen van Datastream combineren hoogwaardige asset management functionaliteit met uitgebreide analysemogelijkheden. Daardoor ontstaat een krachtig platform voor het optimaliseren van de prestaties van bedrijfsmiddelen.

Met de oplossingen van Datastream kunnen klanten hun bedrijfsmiddelen - waaronder productiemiddelen, wagenparken en gebouwen - onderhouden en beheren, maar ook analyses en voorspellingen maken, opdat zij actie kunnen nemen om de toekomstige prestaties van hun bedrijfsmiddelen te verbeteren. Datastream's hoofdproduct, Datastream 7i, levert een complete Asset Performance Management infrastructuur die internet- en webservice-architectuur combineert met brede enterprise asset management functionaliteit, geïntegreerde inkoop, uitvoerige analysemogelijkheden en gebruik op meerdere locaties (multi-site). Datastream is opgericht in 1986 en heeft klanten in ruim 140 landen. Meer informatie: www.datastream.net/dutch.

Meer informatie:
Bert Verplancke, VP Sales Northern Europe
Tel. (010) 206 47 00
Email: bert.verplancke@datastream.net of
Maarten Klapwijk, consultant
Sterk Werk Communicatie
Tel. (010) 456 78 49
Email: maarten.klapwijk@sterkwerk.nl