Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Geen haalbaarheidsonderzoek plaatsing windturbines

BARENDRECHT (maandag 5 december 2005) ­ Er komt geen haalbaarheidsonderzoek naar de plaat- sing van windturbines op de geluidswal langs de A15. Tijdens de commissie Grondgebied van 29 november steunden de fracties van VVD en CDA dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders niet. De fracties van D66, GroenLinks, PvdA en SGP/ChristenUnie hebben geen bezwaar tegen verder onderzoek. VVD en CDA hebben echter een meerderheid in de gemeenteraad. Nu het haalbaarheidsonderzoek van de baan is, gaat het college studeren op alternatieve maatregelen.

Uit windtunnelonderzoek van TNO bleek in juni dit jaar dat windturbines op de aarden wal langs de A15 bij Carnisselande de luchtkwaliteit ter plaatse verbeteren. Het bestudeerde model met een horizontale as levert niet alleen energie, maar blijkt ook bij te dragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Het college van burgemeester en wethouders wilde op basis van deze informatie graag een haalbaarheidsonderzoek uitvoe- ren naar de technische haalbaarheid, energieproductie, financiële haalbaarheid en maatschappelijke haal- baar. Dit onderzoek is nu van de baan.

Prioriteit
Luchtkwaliteit vormt een belangrijk aandachtspunt voor de kwaliteit van de leefomgeving. In het besluit luchtkwaliteit 2005 zijn normen voor luchtkwaliteit vastgelegd en de tijdstippen waarop aan die normen moet worden voldaan. Op grond van dit besluit is de gemeente Barendrecht verplicht om een plan van aanpak op te stellen omdat op dit moment de plandrempels uit het besluit in Barendrecht worden overtreden. Momen- teel studeert Barendrecht in regionaal verband op allerlei maatregelen en de invloed hiervan op de luchtkwa- liteit in de regio. Wethouder Peter van Vugt (Milieubeleid) zegde de commissie Grondgebied toe om begin volgend jaar een stand van zaken notitie in dit kader te verstrekken. Wat de wethouder betreft is het de moeite waard om elk idee te bekijken en te bestuderen. "Het is dan ook jammer dat het haalbaarheidsonder- zoek naar windmolens op de geluidwal van de A15 niet kan rekenen op een meerderheid in de commissie. Het is namelijk de moeite waard om elk idee dat leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit te bekijken", aldus Peter van Vugt.

Noot voor de pers,