Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 5 december 2005

Consumentenbond en Bits of Freedom tegen bewaarplicht

De Consumentenbond en Bits of Freedom roepen de Nederlandse Europarlementariërs op tegen de bewaarplicht van verkeersgegevens te stemmen. Maandagavond 12 december stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie om informatie over al het bel en e-mailgedrag van Europeanen voor lange tijd vast te leggen.

De Consumentenbond en Bits of Freedom hebben een open brief van Europese consumenten- en privacy organisaties aan alle Europarlementariërs ondertekend waarin zij oproepen tegen de bewaarplicht te stemmen op 12 december.

De bewaarplicht verkeersgegevens breekt radicaal met de Europese traditie van bescherming van persoonsgegevens, het recht op onbespiede communicatie en het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Met het voorstel slaan Nederland en Europa een fundamenteel andere weg in bij de opsporing van misdaad; van gerichte opsporing naar algemeen toezicht op alle burgers. Burgers moeten vrij en onbezorgd gebruik kunnen maken van communicatiemiddelen zoals mobiele telefoon en internet. Door de invoering van een bewaarplicht zullen burgers zich bij elk telefoongesprek of e-mail moeten afvragen of deze informatie ooit tegen hen gebruikt kan worden. Een dergelijk algemeen en alziend toezicht heeft een verstikkend effect op het gebruik van telecommunicatie. Het recht om in vrijheid, onbevreesd en met plezier te communiceren gaat verloren wanneer de overheid altijd over de schouder van de burger kan meekijken.

Het Europees Parlement heeft twee maal eerder het voorstel voor een bewaarplicht in scherpe bewoordingen afgewezen. Onder grote druk van de regeringen van de Europese landen dreigt 12 december een draconisch compromisvoorstel definitief te worden aangenomen. Dan moet ook Nederland, dat geen enkele algemene bewaarplicht kent, een bewaarplicht doorvoeren voor telefoon en internetgegevens van 6 tot 24 maanden.

Aan het voorstel zijn hoge kosten verbonden terwijl de noodzaak nauwelijks onderbouwd is. Daardoor dreigt een overhaast en onzorgvuldig besluit. Ook uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de Nederlandse overheid (het Erasmus onderzoek) blijkt die noodzaak niet. De Consumentenbond en Bits of Freedom vrezen dat de beschikbaarheid van enorme databases met privacy-gevoelige informatie tot onvoorzienbaar gebruik en steeds nieuwe bevoegdheden leidt.

---


Ingezonden persbericht