Ingezonden persbericht

Winnend concept wedstrijd 'Werken in de toekomst'

Sportende werknemers inzetten tegen energieprobleem

AMSTERDAM, 20051205 -- Studenten ontwikkelen innovatieve oplossingen voor toekomstige werkomgeving. Living Tomorrow en Nobiles Media hebben op vrijdag 2 december de winnaar bekend gemaakt van de wedstrijd 'Werken in de toekomst'. De opdracht; bedenk een product of concept dat bijdraagt aan jouw optimale werkomgeving. De wedstrijd is een gezamenlijk initiatief van Nobiles Media, Living Tomorrow en de Participanten van het Living Tomorrow Kantoorforum; LogicaCMG, HP, Gispen, Van Geel Legrand, Philips en 3M, en richt zich op laatstejaars studenten en net afgestudeerden. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Nobiles Carrièredagen in de Jaarbeurs Utrecht.


Werkomgeving van de toekomst
Binnen de werkomgeving is niet alleen de ruimte aan verandering onderhevig, ook de werkplek zelf wordt voortdurend vernieuwd en verbeterd. Uit de inzendingen blijkt dat studenten serieus bezig zijn met thema's als ergonomie, databeveiliging, energieverbruik, maatschappelijk verantwoord ondernemen, mobiliteit en individualisering. Uit alle ingezonden concepten zijn er zes genomineerd voor de spannende eindstrijd.

Winnend concept
De jury besloot unaniem dat Jan Persoon met zijn concept "Future Culture" de wedstrijd moest winnen. Zijn concept heeft als doelstelling een cultuuromslag teweeg brengen ten aanzien van het energieverbruik. Het voorstel is om een energiesysteem te ontwikkelen waarbij de werknemers verplicht worden te sporten om zich te voorzien in de eigen energiebehoefte. Door te sporten aan het eind van elke werkdag verkrijgt de werknemer de benodigde energie voor de volgende werkdag bij elkaar. De energie, verkregen door cardioapparatuur of krachtapparatuur, wordt opgeslagen op een 'werknemers energieaccount' .Voorzitter Eric van der Laan van LogicaCMG stelt: "Jan Persoon pakt het energie probleem aan, met oplossingen die aan groepsgevoel adresseren. Hij benadrukt betrokkenheid van het individu bij oplossingen van een maatschappelijk probleem". Van der Laan geeft aan dat: "Jan heeft de haalbaarheid en de kosten van dit concept nog niet genoeg uitgewerkt. Maar de sterke punten van deze innovatieve oplossing zijn dat hij een oplossing voor het energieprobleem geeft, het individu hierbij betrekt en dat hij met zijn concept ook het maatschappelijke probleem van overgewicht en gebrek aan beweging tegengaat.
Jan onderkent in zijn onderbouwing dat er momenteel te lang moet worden gesport om voldoende energie op te wekken, maar hij verwacht dat de apparatuur in de toekomst steeds energiezuiniger wordt, wat het plan op termijn wel haalbaar maakt.
Jan heeft met zijn concept de eerste overnachting in het Huis van de Toekomst gewonnen.

Genomineerden
De tweede prijs is naar Niels Perik gegaan met zijn concept "Modulaire Bouw". Zijn concept geeft een oplossing voor het flexibel samenstellen van een kantoorgebouw door het gebruik van mobiele koppelbare modules. De jury zag als voordelen snelheid, flexibele indeling- en uitbreidingsmogelijkheden, geschikt voor tijdelijk gebruik en mobiliteit. De derde prijs ging naar Joris Swaak met zijn concept "Seat 2060". Zijn ontwerp speelt in op de huidige individualisering in het bedrijfsleven en de daarbij behorende parttime banen. De Seat 2060 is een futuristische flexplek met alle functies die een normaal bureau heeft alleen dan meer geïndividualiseerd. Wiro van Vilsteren, Senior Designer bij Gispen stelt:' Ondanks het futuristische uiterlijk is het concept te weinig innovatief. De haalbaarheid van zijn concept is echter wel groot. Hij heeft helaas kansen laten liggen in de uitwerking van zijn concept". De jury was wel zeer te spreken over zijn presentatie en over het goed uitgewerkte futuristische design. De overige genomineerden concepten waren: een kantoorgadget: "de USB watercooler", een oplossing tegen RSI: "Eye move u" en een concept voor databeveiliging.

Jury
De jury werd voorgezeten door Eric van der Laan die binnen LogicaCMG verantwoordelijk is voor het LogicaCMG programma Working Tomorrow. Working Tomorrow ontwikkelt nieuwe concepten en technologieën in nauwe samenwerking met afstudeerders. De jury bestond verder uit conceptontwikkelaars en experts van HP, Philips, 3M, Gispen, Van Geel Legrand en Living Tomorrow.

Initiatiefnemers
Living Tomorrow heeft in samenwerking met Nobiles Media en haar Participanten van het Kantoorforum; LogicaCMG, HP, Gispen, Van Geel Legrand, Philips en 3M de ontwerpwedstrijd georganiseerd. Het Kantoorforum streeft naar een actieve samenwerking en een gezamenlijke visie m.b.t. de werkomgeving van de toekomst. Dit initiatief heeft als doel studenten te betrekken bij de ontwikkeling van hun eigen toekomst.




Living Tomorrow