Ingezonden persbericht


Anders of niets

naar een open, betaalbare en groene stad

10-puntenplan Amsterdam Anders/ De Groenen voor 2006-2010

Amsterdam Anders/ De Groenen gaat met tien speerpunten de gemeenteraadsverkiezingen in. Schone lucht, gratis openbaar vervoer en stoppen met sloop en verkoop van sociale huurwoningen. Maar ook een reclamevrije stad, het ontkrachten van de veiligheidshype en ruimte voor vrijplaatsen. Lijsttrekker Jupijn Haffmans: 'Amsterdam Anders/ De Groenen is de enige partij die consequent durft op te komen voor illegalen en het recht op privacy van iedereen, ook verdachten.'

Amsterdam Anders/ De Groenen stond jaren alleen met voorstellen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Waar deze eerst als onrealistisch van tafel werden geschoven, zijn al die plannen inmiddels overgenomen door de wethouder en staan ze in de meeste verkiezingsprogramma's. Echter, de bescherming van privacy (die geschonden wordt door vergaande 'veiligheidsmaatregelen'), de kwetsbare positie van illegalen en de vogelvrije fietser zijn echte Amsterdam Anders/ De Groenen-thema's.

Kwaliteit van leven voor iedereen is de rode draad in het verkiezingsprogramma en de speerpunten. Dat betekent voor Amsterdam Anders/ De Groenen dat Amsterdammers voldoende geld hebben om een waardig bestaan te leiden, dat ze in goede en betaalbare huizen wonen, dat ook hun buren het goed hebben, dat we kunnen leven in schone lucht en met voldoende ruimte, dat iedereen zich vrij voelt zich te uiten. De politie zou best een cursus vrije meningsuiting kunnen gebruiken. Amsterdam Anders/ De Groenen vecht voor het recht op anders zijn, dat geeft juist kwaliteit aan de stad. Koester de vrijplaatsen. Zo ook de bomen; je moet wel een hele goede reden hebben om een gezonde boom te kappen. Amsterdam moet juist groener worden: groene daken en daktuinen, binnentuinen, volks- en schooltuinen en meer parkjes: goed voor de lucht, onze gezondheid en de dieren in de stad.

Binnen de ring moet Amsterdam autovrij worden: alle ruimte voor voetgangers en fietsers. En gratis openbaar vervoer! Amsterdam Anders/ De Groenen wil af van de doorgeschoten controle op straat: het draagt niet bij aan meer veiligheid maar creëert juist een sfeer van wantrouwen. Amsterdam Anders/ De Groenen staat voor een open en positieve stad, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontplooien en de ruimte krijgen met creativiteit de stad vorm te geven.

Om dit mogelijk te maken heeft Amsterdam Anders/ De Groenen meer zetels in zowel gemeenteraad als deelraden nodig. Lijsttrekker Jupijn Haffmans: 'We gaan voor drie zetels. Ik ben erg blij met de kandidaten voor die zetels: Nicole van Leeuwen en Ivo Stumpe. Kundig, enthousiast en bevlogen. Met zijn drieën vormen we een heel goed team dat in staat is de stad echt anders te maken.'


---