Ingezonden persbericht


Een nieuw Keurmerk voor Goede Doelen

Met ingang van heden bestaat er de mogelijkheid voor Goede Doelen om een speciaal ontwikkeld keurmerk aan te vragen. Dit keurmerk is ontwikkeld na samenspraak met tal van specialisten en uitvoerig onderzoek binnen het markt segment.

Al enkele jaren bestaat in Nederland de mogelijkheid voor Goede Doelen om een keurmerk aan te vragen. Een prima initiatief waarmee voor de consument en de potentiële sponsor wat meer inzichtelijk wordt welke organisatie een keurmerk bezit en welke organisatie zich graag transparant opstelt.

Echter gebleken is in de praktijk dat vooral kleinere organisaties (Stichtingen, clubs, verenigingen etc) niet beschikken over een dergelijk keurmerk. De redenen waarom men dit niet heeft aangevraagd lopen uiteen. Zo worden redenen genoemd als: Geen vertrouwen, te duur, niet nodig etc.

Toch blijkt in de praktijk dat een keurmerk wel degelijk van belang kan zijn voor potentiële sponsoren en donateurs. Daarom werd in goed overleg besloten tot de oprichting van het Keurmerk Goed Besteed, ofwel het KGB Keurmerk.

Het KGB keurmerk is vooral bedoeld voor die organisaties die niet beschikken over enorme budgetten, of inkomstenbronnen. Organisaties die veelal lokaal werken en binnen de samenleving enorm goed werk verrichten. Deze organisaties kunnen, mits men voldoet aan een aantal vastgestelde criteria, in aanmerking komen voor het KGB Keurmerk. Hierdoor toont de organisatie dat men graag transparant wil zijn en werken en dat men zich akkoord heeft verklaard met de vastgestelde criteria om in aanmerking te komen voor het KGB keurmerk.

Deze criteria zijn gelijk voor elke aanvrager waarbij men zelf het initiatief dient te nemen bij de aanvraag. Conform de Nederlandse wet en regelgeving werd gezocht naar een modus om te komen tot vastgestelde toetsing criteria. Met o.a. externe accountants werd uitvoerig stilgestaan bij de wettelijke mogelijkheden die bestaan waarna een vorm werd gevonden waarbinnen de toetsing plaats gaat vinden.

Het KGB-Keurmerk is er alles aangelegen om een transparante markt te creëren binnen de samenleving waar tal van instanties actief zijn met veelal 'Algemeen Nut beogende' werkzaamheden.

In de praktijk is gebleken dat in Nederland ruim 25.000 instanties staan ingeschreven als Goed Doel actief op tal van gebieden. Van al deze doelen beschikken naar schatting 12.000 instanties over een goedkeuring van de Nederlandse Belastingdienst, doelend op het artikel 24 reglement waarbij giften fiscaal aftrekbaar zijn gesteld voor de gever. In het enorme aanbod van Goede Doelen is het voor veel consumenten moeilijk om na te gaan hoe de bestedingen plaats vinden. Hoe het gesteld is met de befaamde 'strijkstok'.

Veel Goede Doelen werken transparant en hebben geen moeite met een controle van de organisatie. Minister Zalm van Financiën heeft er onlangs in de kamer op aangedrongen dat er meer gedaan dient te worden aan de financiële huishouding van organisaties en de openbaarheid daarvan. Minister Zalm wil hiermee voorkomen dat non-profitorganisaties misbruikt worden voor terroristische activiteiten.

Zo zijn Stichtingen al verplicht een staat van baten en lasten en een balans op te stellen, maar veel stichtingen komen deze verplichting niet na.

In de betreffende nota stelt Zalm verder voor om de vorm en inhoud van baten en lasten op enkele punten uit te breiden. Ook wil de minister dat er een betere registratie van stichtingen bij de Kamers van koophandel komt, omdat de geregistreerde gegevens vaak oud of incompleet zijn.

Het KGB-Keurmerk heeft met deze voorstellen van minister Zalm al rekening gehouden en deze duidelijk vermeld op de website als criteria bij de aanvraag. Zo kan een ieder, zowel aanvrager als particulier in een oog opslag zien welke criteria gehanteerd worden alvorens een Keurmerk wordt afgegeven.

Verder is het van belang dat het KGB-Keurmerk geen winstoogmerk kent. Dit heeft als resultaat dat aan het eind van een boekjaar het netto overgebleven resultaat weer evenredig verdeeld wordt onder de KGB-Keurmerk houders.

Daarnaast kunnen die organisaties die beschikken over het KGB Keurmerk gebruik maken van een aantal voordelen zoals: kortingen op o.a. drukwerk, Mailingen, webhosting, Accountant, waardoor het maximale telkens ten goede kan komen aan de doelstelling(en) van de aangesloten Goede Doelen.

Uitgebreide informatie is te verkrijgen via www.kgb-online.nl

Noot voor de media