Wladimir Wojnowitsj - Ruslands literaire geweten in Amsterdam

Russisch cultureel centrum

Wordt Rusland deze week op politiek gebied in Nederland vertegenwoordigd door Wladimir Poetin, volgende maand komt de Russische literatuur naar Amsterdam in de persoon van Wladimir Wojnowitsj. Een van de meest kritische en geestrijke schrijvers uit het Sovjet-tijdperk is op 6 december te gast in de serie 'Literair Amstergrad'.

Wojnowitsj, geboren in 1932, was in zijn jonge jaren onder meer herder, timmerman, lasser, vliegtuigmonteur, landbouwinstructeur, redacteur bij de radio en soldaat. Zo leerde hij de Sovjet-Unie door en door kennen. In de jaren '60 groeide hij uit tot een bekende schrijver. Tegelijk ontwikkelde hij zich tot een dissident. Zijn satirische boek 'De merkwaardige lotgevallen van soldaat Iwan Tsjonkin' werd begin jaren '70, illegaal verspreid, verplichte kost in ondergrondse circuits. In 1974 werd hij de Sovjet-Unie uitgezet en raakt hij zijn Russisch staatsburgerschap kwijt.

Vandaag de dag geldt zijn inmiddels 'gelegaliseerde' geesteskind, de hopeloze anti-held Iwan Tsjonkin, in Rusland meer dan ooit als een ijkpunt voor iedere weldenkende en graag lachende lezer. Zijn literaire oeuvre, dat even kleurrijk, veelzijdig en scherp is als hijzelf, is vertaald meer dan dertig talen. De laatste tien jaar heeft Wojnowitsj zich toegelegd op het schilderen en exposeert hij regelmatig.

'Literair Amstergrad' is een programma dat wordt uitgevoerd door het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam. In deze serie openbare interviews vertellen bekende Russische schrijvers over hun visie op de ontwikkelingen in Rusland en hun kijk op de wereld, de moderne literatuur en alles wat hen verder bezig houdt. De interviews worden gevolgd door informele gedachte-uitwisselingen met het publiek.

De ontmoeting met Wojnowitsj op dinsdag 6 december is georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Pegasus en Europalia.russia. Aanvullende informatie op nummer (020)6126216 of amsterdam@cultureelcentrum.nl.