Gesprek met Prins Claus Laureaat Zapiro, cartoonist

Prins claus fonds

http://www.princeclausfund.nl

Den Haag, 28 november 2005

Gesprek met 2005 Prins Claus Laureaat Zapiro, cartoonist uit Zuid-Afrika, over 'Humor en Satire'

Op dinsdag 6 december a.s. presenteert de Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro, de 2005 Prins Claus Hoofdlaureaat, zijn werk in de Koepelzaal te Amsterdam. In gesprek met Judith Vidal-Hall, hoofdredacteur van Index on Censorship Magazine, gaat hij in op de betekenis van humor en satire ten tijde van onderdrukking.
Het Prins Claus Fonds organiseert deze avond in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NIZA) en Nederlandse Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

Over de gehele wereld gebruiken schrijvers, musici, kunstenaars, cabaretiers en cartoonisten humor en satire om hun kritische visie te geven op de omstandigheden waarin ze leven.

Met zijn satirische prenten plaatst Zapiro (alias Jonathan Shapiro, Zuid-Afrika 1958) kritische kanttekeningen bij de huidige sociale en politieke situatie in zijn land. Ook de verhoudingen in de rest van de wereld zijn onderwerp van zijn spotprenten. Zapiro's publicaties en tekeningen voor o.a. landelijke kranten zijn van groot belang voor het culturele klimaat in Zuid-Afrika. Ook internationaal krijgt Zapiro veel erkenning. Voor zijn werk ontvangt hij daarom op woensdag 7 december a.s. de Prins Claus Prijs uit handen van Z.K.H. Prins Constantijn.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Het Fonds eert de laureaten voor hun oeuvre en inzet op het gebied van cultureel en maatschappelijk engagement. In de loop der jaren heeft het Prins Claus Fonds gekozen voor thema's die de relatie tussen cultuur en ontwikkeling gestalte geven.

Judith Vidal-Hall is auteur en eindredacteur van de Index on Censorship. Index is een maandblad met reportages, dossiers en overzichten van landen waar de vrijheid van meningsuiting belemmerd wordt. Daarnaast levert Index on Censorship een bijdrage aan mediaontwikkelingsprojecten in Afrika, Centraal- en Oost-Europa en het Midden Oosten. Index ontving in 1987 de Prins Claus Prijs. www.indexonline.org

De avond begint om 19.00 uur in De Koepelzaal, Kattengat 1 in Amsterdam.

Aanmelding:
De pers kan zich aanmelden via het Prins Claus Fonds, Christine Wagner c.wagner@princeclausfund.nl, of telefoon: 070 4274303