Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Persbericht 30 november 2005

De Stad Verlicht!

Het licht gaat aan op het Keizer Karelplein

Op 6 december wordt het Keizer Karelplein om 20.00 uur in de spotlights gezet. En niet zomaar. De artistieke en schitterende verlichting zal de jarige stad, het plein en het standbeeld van Karel de Grote de eer aandoen die ze verdienen. Tegelijkertijd wordt ook het ambitieuze meerjarenplan van de stichting De Verlichting gepresenteerd dat op initiatief van Nijmegen 2000 jaar tot stand kwam. Het ambitieuze plan vertoont durf en zal Nijmegen de komende vijf jaren in een lichtstad met allure veranderen. Wij nodigen u van harte uit op 6 december bij deze onthulling aanwezig te zijn.

Op dinsdag 6 december om 20.00 uur zal Lenie Scholten, wethouder van Economische Zaken, de nieuwe verlichting op het Keizer Karelplein aan zetten. Met een druk op de knop wordt het gehele middenplein verlicht. Het is een prachtige sfeervolle verlichting die recht doet aan de natuur op het middenplein. Vooralsnog gaat de 'winterversie' aan. De bomen worden beschenen in hun natuurlijke kleuren, 's winters ontbreekt het groene bladerdak en zijn de bomen aangelicht in lichte, schemerachtige kleuren. In de zomer wordt dit aangevuld met verlichting die de natuurlijke kleuren van het bladerdak benadrukt en de prachtige begroeiing op het middenpark nog beter tot zijn recht doet komen.

De verlichting wordt elke avond tegelijkertijd ontstoken met de reguliere straatverlichting. Als deze om 0.00 uur wordt gedempt gaat ook de verlichting op het plein uit.

Waterprojecties

Op 6 december wordt eveneens vast een voorproefje gegeven van het volgende verrassende project. De wethouder onthult namelijk een uniek onderdeel van het verlichtingsplan. Een speciaal 'waterscherm', waarvan er begin volgend jaar drie op het middenplein worden geplaatst, spuit water tot een hoogte van ongeveer drie meter. Via een ingenieus spiegelingssysteem projecteert dit waterscherm het standbeeld van Keizer Karel. Keizer Karel komt zo uit zijn natuurlijke beschutting en waart rond over het plein.

Brainstorm

Op initiatief van de stichting Nijmegen 2000 jaar werd begin dit jaar een brainstormgroep opgericht bestaande uit verschillende Nijmeegse ondernemers. Deze groep mocht ideeën leveren die een wezenlijke bijdrage zouden leveren aan de stad en een blijvende herinnering aan de viering van 2000 jaar Nijmegen zou zijn. Op initiatief van Hans van Delft, Ton Hendriks, Theo Wassing en Etiènne Verkroost is hieruit het ambitieuze verlichtingsplan ontstaan. Een uniek project dat Nijmegen de allure zal geven die bij de oudste stad van Nederland past. Met de nieuwe verlichting op het Keizer Karelplein wordt de eerste fase van dit plan verwezenlijkt.

Stichting De Verlichting

De enthousiaste brainstormgroep ligt ten grondslag aan stichting De Verlichting. Het doel van de stichting is een duurzame bijdrage aan de jubileumviering van de stad leveren, gericht op de toekomst en (toeristische) promotie van het Rijk van Nijmegen. In de komende jaren worden daarom meerdere locaties in Nijmegen op bijzondere wijze in het licht gezet. Vooruitlopend op dit plan heeft Novio Pontis de Waalbrug eerder dit jaar al van tijdelijke extra verlichting voorzien. Stichting De Verlichting wil de komende jaren onder leiding van Hans Peters meer van dit soort projecten initiëren. De uitvoerende organisatie is in handen van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN), uitvoering wordt gedaan door Dynamicon en lichtarchitect Jan Kruger. Stichting Nijmegen 2000 jaar draagt het stokje graag over aan de stichting De Verlichting die ook in de toekomst zal zorgen voor verlichting passende bij de allure van de oudste stad van Nederland.

Dit project kon gerealiseerd worden door de bijdrage van stichting Nijmegen 2000 jaar, Nuon / Dynamicon, Meeùs en vele Nijmeegse ondernemers, waaronder de ING, Rabobank, ABN AMRO, Mosae Magus Trajectum, Philips, Dekker van de Vegt, stichting Volksbelang en de gemeente Nijmegen

Programma 6 december

19.45 - Hal Rabobank Keizer Karelplein

Welkom namens Hans Peters, stichting De Verlichting en Jacques Thielen, voorzitter stichting Nijmegen 2000 jaar

20.00 - Keizer Karelplein

Onthulling door wethouder Lenie Scholten

Wij nodigen u van harte uit bij deze onthulling aanwezig te zijn. Aanmelden kan via e-mail info@nijmegen2000.nl

Noot voor de redactie : voor meer informatie: stichting Nijmegen 2000 jaar, Rina Luinstra / Michèle Bouwmans 024-3298000 (