Dorcas doet recordpoging Guiness Book of Records(tm)

Dorcas hulp nederland

PERSBERICHT

25 vrachtwagens met voedsel naar oost-europa

ANDIJK - De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland stuurt dinsdag 6 december een konvooi van 25 vrachtwagens vanuit Andijk naar Oost-Europa om 21.000 voedselpakketten nog voor Kerst te bezorgen bij de allerarmsten. Dorcas wil hiermee een poging doen om een record te vestigen bij het Guiness Book of Records(tm), als grootste konvooi met hulpgoederen, een hoogtepunt in het jubileumjaar van de hulporganisatie, die dit jaar 25 jaar bestaat. Mevrouw A.F.T. Streumer, burgemeester van Andijk, zal om 10.00 uur het startschot geven bij het bedrijventerrein Bloemendaal-transport. Vervolgens zullen de trucks naar de parkeerplaats van het Zuiderzeemuseum (nabij het Naviduct) in Enkhuizen begeven, alwaar de heer J.G.A. Baas, burgemeester van Enkhuizen, om 11.00 uur het officiële startsein zal geven voor de recordpoging. Mede om redenen van verkeersveiligheid zal deze op de Markerwaarddijk plaatsvinden.

De 21.000 pakketten zijn onderdeel van de in totaal ruim 47.000 voedselpakketten die begin november tijdens de succesvolle tiende Nationale Voedselactie zijn ingezameld. Het voedsel is bestemd voor de allerarmsten in Oekraïne, Roemenië, Moldavië, Bosnië, Servië, Wit-Rusland, Albanië, Hongarije en Noord-Ossetië (Rusland). Hulporganisatie Dorcas hield in ruim 550 supermarkten en 400 kerken voedselinzamelingen, waarvoor zo n 6.000 vrijwilligers zich hebben ingezet.

Recordpoging
Voor de recordpoging moet het konvooi aan een aantal eisen voldoen. Zo zullen de 25 vrachtwagens voor vertrek worden geïnspecteerd aan de hand van de kentekenbewijzen en douanedocumenten, zodat de vrachtwagens als trucks gekwalificeerd kunnen worden en vastgesteld wordt dat ze hulpgoederen bevatten. Ongeladen moet de truck tenminste 5 ton wegen. Als route moet voor deze recordpoging minimaal 5 kilometer aaneengesloten worden afgelegd.

De heer J.G.A. Baas, burgemeester van Enkhuizen, zal om 11.00 uur het startschot geven op de parkeerplaats Zuiderzeemuseum (N302, Zijlweg). Vanaf de parkeerplaats zullen de 25 vrachtwagens aaneengesloten de Markerwaarddijk oprijden. De vrachtwagens zullen vanaf het Naviduct bij Enkhuizen de recordpoging beginnen en minimaal 5 kilometer verder op de dijk beëindigen. De afstand tussen de trucks mag niet groter zijn dan 10 meter. Daarom is politiebegeleiding noodzakelijk. Twee notarissen (Actus Notarissen) zullen de recordpoging controleren. Klomp Transport BV uit Harderwijk heeft kosteloos een begeleidingsauto toegezegd voor exceptioneel transport. Daarna valt het konvooi spoedig uiteen en vervolgt iedere truck zijn weg naar Oost-Europa.

De recordpoging is een ludieke actie om aandacht te vragen voor de verborgen armoede in Oost-Europa. Onze lokale partners bezoeken de mensen die leven beneden de armoedegrens en die geen of onvoldoende geld hebben om dit in de winkel te halen. Op die manier worden heel veel mensen bereikt in de arme buitenwijken en de afgelegen (berg)gebieden. Vaak moeten de bejaarden, weduwen of werkelozen rondkomen van een mager pensioen of uitkering. Of de recordpoging slaagt is mede afhankelijk van de verkeerssituatie, de politiecapaciteit en het weer. Het geheel is bewust buiten de spits gepland en daarom verwachten we geen grote bereikbaarheids- c.q. doorstromingsproblemen. Hoofddoel is het vertrek van de hulpgoederen naar de mensen die het hard nodig hebben, aldus Dorcas-woordvoerder Henk Lubberts.

Chauffeur Harry Geertsema
Bijzonder is ook de betrokkenheid vanuit de sector transport & logistiek. Van de 25 vrachtwagens gaan er 21 op vrijwillige basis mee en worden slechts vier commercieel ingehuurd. Dat is een gezamenlijke gift van zo n 55.000 euro in natura, aldus Lubberts.

Eén van de vrijwillige chauffeurs die aan het konvooi zullen deelnemen is de 64-jarige Harry Geertsema uit Zaandam. Begin jaren negentig deed hij zijn eerste transport voor Dorcas naar het toenmalige Joegoslavië, waar toen oorlog was. Ik herinner me de vluchtelingen in de treinstellen, er lag een halve meter sneeuw, het vroor twintig graden... De ellende die ik daar heb gezien heeft me diep geraakt, vertelt Geertsema. Sindsdien heeft hij al 22 transporten voor Dorcas naar Oost-Europa gedaan en op die manier zo n 90.000 kilometer afgelegd. Op Rusland na heb ik alle landen in die regio waar Dorcas projecten heeft al bezocht: Bosnië, Albanië, Oekraïne, Roemenië... Dit jaar ga ik voor de vijfde keer naar Moldavië, een kilometer of 6.000. Overigens zorgt Geertsema er ook steeds voor dat Dorcas er verder ook zo min mogelijk kosten aan heeft. Voor de circa twintig ritten heeft hij maar twee keer een auto hoeven huren. De andere keren kreeg hij een auto mee van een bedrijf. Verder zamelt hij met diverse activiteiten geld in waarmee hij overige kosten dekt. Daar sta ik voor op rommelmarkten, ik heb wel eens bomen omgehakt en taxiritten gedaan... Overigens was zijn vrouw nog eerder bij het werk van Dorcas betrokken. Zij was en is lid van de Dorcas-werkgroep in Zaandam. Ook is ze al wel eens mee geweest met een transport, evenals zijn dochter en oudste zoon. Het Dorcas-werk vult een groot deel van ons leven. We doen het uit medeleven en liefde voor de mensen daar.

Gezamenlijk 78.000 kilometer
Van de 25 vrachtwagens gaan er acht naar Oekraïne, vier naar Roemenië, twee naar Moldavië, twee naar Bosnië, twee naar Servië, twee naar Wit-Rusland, drie naar Albanië, één naar Hongarije en één naar
Noord-Ossetië (Rusland). Gezamenlijk zullen de trucks die hiervoor worden ingezet de komende anderhalve maand ruim 78.000 kilometer afleggen. Naast de pakketten behoren kleding en dekens tot de standaardlading. Tot nu toe ervaart Dorcas met haar transporten overigens geen hinder van de vogelgriep.

De winter in Oost-Europa is in aantocht. De ontvangers ervaren het pakket als een enorme bemoediging en stellen het zeer op prijs dat mensen in Nederland op deze manier laten weten dat ze niet vergeten worden, aldus woordvoerder Henk Lubberts.

De afgelopen negen jaar was de voedselactie steeds een groot succes. Tijdens de eerste actie in 1996 kon Dorcas 22.000 pakketten versturen en in de jaren daarna liep dat op naar ruim 47.000 pakketten in 2004. De opbrengst in 2005 is vooralsnog gelijk aan die van 2004, maar kan nog oplopen door een aantal lokale acties tot naar schatting 48.000.

Een voedselpakket is in nauw overleg met de veldkantoren en de douane van de verschillende landen samengesteld en bestaat uit houdbare producten: droge soep, droge kruidenmix, brinta, liga, theebiscuit, limonadesiroop, zonnebloemolie, groenten, witte of bruine bonen en vruchten in blik, rijst, cacao, suiker, thee, macaroni, jam, kaarsen, tandenborstels en tandpasta.

Transport in beweging
In totaal verstuurt Dorcas in 2005 zo n 150 transporten. Giften voor de transport- en distributiekosten zijn van harte welkom en kunnen worden overgemaakt op giro 2018 van Dorcas Hulp Nederland, o.v.v. NVA 2005. Van dit geld wordt deels ook in de landen zelf voedsel gekocht.

NOOT VOOR DE PERS

Voor meer informatie over het konvooi of Dorcas in het algemeen kunt u bellen met het kantoor in Andijk, tel. 0228 592824 of mobiel 06 236 26 772 of Ruud van Eijle, Directeur Dorcas Hulp Nederland, 06 150 51 258.