Llink


Guerra sucia

05 december 2005

Met nog een kleine twee weken te gaan voor de verkiezingen in Bolivia, worden de verkiezingscampagnes gemener. Er wordt in de media gesmeten met valse beschuldigingen met als enige doel de ander te diskwalificeren. In de volksmond wordt dit de guerra sucia (vuile oorlog) genoemd.

Guerra sucia Enkele voorbeelden. De rechtse partij Podemos van presidentskandidaat Jorge Tuto Quiroga toont in een televisiespot dat de persoon in de tv-spot van de socialistische beweging MAS van presidentskandidaat Evo Morales niet de persoon is die hij zegt te zijn, namelijk een hardwerkende handelaar met weinig perspectief door het huidige economische beleid. Mentira (leugen) komt groot in beeld, want dit is niemand minder dan een medewerker op het secretariaat van de MAS-burelen, laat het spotje van Podemos zien.

Op dit moment is de MNR, de partij van de in 2003 verjaagde president Goni Lozada, het meest op oorlogspad. Zij richten de pijlen met name op de MAS en UN (Unidad Nacional, de middenpartij van presidentskandidaat Samuel Doria Medina).

In zes verschillende spotjes wordt de spot gedreven met de twee presidentskandidaten. Bijvoorbeeld dat de aardappels voor de frietjes van Burger King in Bolivia, een van de bedrijven van Medina, niet uit Bolivia komen. In een ander spotje zegt een Aymara-vrouw dat haar man haar jarenlang heeft verwaarloosd. Evo is hetzelfde als mijn man. Ook hij verwaarsloost zijn gezin. Als hij zich niet verantwoordelijk voelt voor zijn eigen familie, hoe dan wel voor ons allemaal?, zegt de vrouw.

De aantijgingen gaan gepaard met een tegenreactie, en zo wordt het spel steeds schimmiger. De Corte Nacional Electoral, verantwoordelijk voor de verkiezingen, heeft het er maar druk mee. Elke dag bijna komt er wel een klacht binnen. Wie denkt dat dat altijd al zo is geweest, zit ernaast.

Dit is een nieuw fenomeen in Bolivia. Nooit eerder stelden de politieke partijen zich zo tenopzichte van elkaar op. Het resultaat van de steeds heftigere polarisatie in de Boliviaanse politiek waaraan het land langzaam ten onder dreigt te gaan. Politiek analist Jimena Costa legt het als volgt uit. De kandidaten verlagen zichzelf tot deze strategie omdat ze simpelweg niet de capaciteit hebben hegemonie op te bouwen. Daarnaast hebben ze weinig vertrouwen in hun eigen politieke programma om daarmee kiezers aan zich te binden.

Dit is een gevaarlijk krachtenspel, zegt Marcelo Varnoux, voorzitter van de Asociacion Boliviana de Ciencia Politica (vereniging voor de politieke wetenschap in Bolivia). Het land bevindt zich in de grootste institutionele crisis sinds het begin van de democratie in 1982. Nu elke partij zich vijandig opstelt en de politiek polariseert, omdat geen een van de partijen een duidelijk meerderheid zal halen bij de verkiezingen, kan het land onregeerbaar worden en de roep om autoritaire krachten groeien.

Geen enkele partij wil weten van een bundeling van krachten. Podemos en MAS sluiten elkaar uit, al was het alleen al omdat beide programmas op alle punten precies het tegenovergestelde zeggen. De MNR zou best met MAS samen verder willen, heeft de vice-presidentskandidaat Guillermo Bedregal in een tv-debat gezegd, maar Evo Morales heeft meerdere malen gezegd dat hij nooit met een partij zal regeren die bloed aan de vingers heeft, wijzend op de bloedige oktobermaand in 2003 waarbij zeker 60 personen om het leven kwamen toen het leger het vuur opende op demonstranten tijdens de regeringsperiode van MNR-president Goni.

Er is nog iets wat het moelijk maakt na de verkiezingen tot een stabiele regering te komen. Evo Morales wint hoogstwaarschijnlijk de presidentsverkiezingen met rond 33 procent van de stemmen. Maar voor de afgevaardigden in het parlement geldt een andere verdeelsleutel die regionaal is bepaald.

Alles wijst erop dat de MAS in drie departementen wint en in de andere zes waarschijnlijk Podemos. Hierdoor zit de politiek in een spagaat. Dit betekent namelijk dat Morales president zou worden met een minderheid in het parlement. De MAS heeft in verschillende bewoordingen al gezegd dat ze in zon geval het land platleggen met blokkades als het parlement de president tegenwerkt.

Op dit moment neemt de druk op MAS toe om de stem van het volk te respecteren. Er is gelukkig nog een mogelijkheid. Alles hangt dan af hoe groot de macht van UN in het parlement wordt. Deze partij nestelt zich in het politieke centrum, een slimme zet. Ook doen zij veel minder mee in het polariserende spel en pakken ze heel slim de MAS niet zo hard aan als de andere partijen doen. Een samenwerking tussen MAS en UN lijkt een van de weinige mogelijkheden om Bolivia regeerbaar te maken vanaf volgend jaar Of zoals Raul Loayza Montoya, algemeen secretaris van UN, het diplomatiek zegt: We houden alle opties open.

We wachten eerst de verkiezingsuitslag af. Maar een ding is wel duidelijk: de onderhandelingen na 18 december zullen erg moeizaam verlopen. Het verleden waarin er makkelijk akkoorden werden gesmeed tussen de verschillende partijen, ligt ver achter ons.

Overig nieuws

Boliviaanse polemiek - 01/12/05

Evert-Jan Quak

Evert-jan Quak (31) studeerde Internationale Economie en Economische Geografie en schrijft als freelance journalist voor diverse media over politiek, economie en internationale samenwerking. Vanuit Bolivia schrijft hij de komende weken over de verkiezingen die op 18 december plaatsvinden. Het Latijns-Amerikaanse land kent hij goed, omdat hij er in 1999 woonde en sindsdien vele malen terugkeerde.