European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/132

Brussel, 2 december 2005

15006/05 (Presse 320)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de anti-revolutionaire wet in Belarus

De Europese Unie betreurt het dat zij opnieuw haar bezorgdheid moet uitspreken over de ontwikkelingen in Belarus ingevolge het besluit van de Nationale Assemblee van Belarus om in eerste lezing het ontwerp van een anti-revolutionaire wet tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht goed te keuren. De bepalingen van de wet lijken geheel in te gaan tegen vele van de door Belarus aangegane verbintenissen inzake de mensenrechten, met name het recht op vrijheid van vereniging en het recht op vrijheid van meningsuiting. De wet blijkt een duidelijke poging om het Belarussische volk te intimideren en de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen nu de presidentsverkiezingen in Belarus dichterbij komen.

De EU verzoekt de Nationale Assemblee van Belarus met klem haar besluit te heroverwegen en de ontwerp-wet te verwerpen, met name in het licht van de verbintenissen inzake de Menselijke Dimensie die Belarus in het kader van de OVSE is aangegaan. Voorts roept de EU de Belarussische autoriteiten op daadwerkelijk blijk te geven van hun bereidheid om de democratische waarden en de rechtsstaat te eerbiedigen, zodat de banden kunnen worden aangehaald en verdiept.

De aanneming van een dergelijke ondemocratische wet zou voor de Belarussische autoriteiten ernstige gevolgen kunnen hebben. De EU brengt in herinnering dat zij bereid is om verdere passende beperkende maatregelen vast te stellen jegens personen die ervoor verantwoordelijk zijn dat de internationale normen niet worden nagekomen, zoals vermeld in de conclusies van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 7 november 2005.

De EU onderstreept bereid te zijn om met internationale partners, met name de VS, bij de verantwoordelijke Belarussische autoriteiten aan te dringen op verwerping van de anti-revolutionaire wet.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.