Provincie Zeeland


Rooi en aanplant bomen in Zeeuwsch-Vlaanderen

Van 6 december tot maart 2006 gaat de provincie Zeeland bomen rooien langs provinciale wegen op vier plaatsen in Zeeuwsch-Vlaanderen. De bomen worden gerooid omdat ze in slechte conditie zijn en gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.

De provincie vindt landschappelijke aankleding van de wegen belangrijk en plant daarom zoveel mogelijk nieuwe bomen terug. Er moet echter wel met de verkeersveiligheid rekening worden gehouden. De plannen zijn besproken met de lokale natuurvereniging De Steltkluut en de benodigde vergunningen zijn verleend.

Platanen

Tussen Kloosterzande en Vogelwaarde, langs de N688 rooit de provincie in de westelijke berm platanen. Deze bomen groeien erg scheef in de richting van de weg. In 2004 is er een aanrijding geweest van een vrachtauto met de stam van een boom. Hoe dikker de bomen hier worden, hoe groter de kans wordt op een aanrijding. De wegberm is hier te smal om op een verantwoorde afstand tot de weg nieuwe bomen te planten. De provincie zoekt nu naar mogelijkheden in de omgeving om nieuwe bomen terug te planten.

Esdoorns

Tussen Axel en Zuiddorpe langs de N687 ter hoogte van Bonte Koe worden in de westelijke berm esdoorns gerooid. Deze bomen hebben een zeer slechte conditie, delen van de kroon zijn afgestorven.

De esdoorns worden vervangen door zomereiken.

Populieren

Tussen Hulst en Axel langs de N258 ter hoogte van de Riet en Wulfsdijkweg worden aan de noordzijde van de weg grote populieren gerooid. De bomen zijn kaprijp en vertonen veel takbreuk bij stevige wind. Deze takken vallen deels op de Riet en Wulfsdijkweg. Hier worden gewone essen terug geplant. Ook langs de Hoekseweg bij Hoek worden populieren gerooid. Hier is eveneens sprake van kaprijpe bomen met veel takbreuk. Daarnaast zitten aan de voet van de stam grote gaten veroorzaakt door rupsen. Dit maakt dat de stabiliteit van de bomen in gevaar komt. Hier zullen lindebomen worden teruggeplant.

Ingrid de Kubber, 0118-631824, 6 december 2005, nr. 161/2005