Brabants restaurant het wapen van willemstad haalt
foie gras definitief van de kaart.
Persbericht - 06 december 2005
Amsterdam, 6 december 2005; Restaurant het Wapen van Willemstad heeft
deze week toegezegd nooit meer foie gras (vervette ganzen- of
eendenleverpaté) op het menu te zetten. De eigenaar van het
restaurant, wat aan de Benedenkade in Willemstad ligt was geschokt
door de gruwelijke manier waarop ganzen en eenden worden
gedwangvoederd. Wakker Dier had het Wapen van Willemstad per brief
geïnformeerd over de productiewijze van foie gras en had dringend
verzocht foie gras van het menu te halen. Kort na ontvangst van de
brief heeft het restaurant laten weten dat het dieronvriendelijke
gerecht vanaf deze week definitief niet meer geserveerd zal worden.
Stichting Wakker Dier is verheugd over deze diervriendelijke stap van
het restaurant. Eerder haalden al veel andere restaurants de foie gras
van de kaart na overleg met Wakker Dier, zoals restaurant "le Cirque"
van Joop van den Ende. Ook internationale beroemdheden als Roger Moore
(voormalig James Bond) en Paul McCartney hebben een publiekelijke
oproep gedaan dit product van ernstig dierenleed af te schaffen.
De productie van foie gras is vanwege het ernstige dierenleed in
Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
echter importbeperkingen die betrekking hebben op
dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet
verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen
meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd
vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor
ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants
als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers
van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met
veel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds vijf jaar actie tegen
de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of
eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer,
Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook
Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar
aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele
restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers
zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht
horecaorganisatie `G7' (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit
aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de
dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke
verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier
en de restaurantsector.
Stichting Wakker Dier