Stichting Wakker Dier

Brabants restaurant het wapen van willemstad haalt foie gras definitief van de kaart. Persbericht - 06 december 2005

Amsterdam, 6 december 2005; Restaurant het Wapen van Willemstad heeft deze week toegezegd nooit meer foie gras (vervette ganzen- of eendenleverpaté) op het menu te zetten. De eigenaar van het restaurant, wat aan de Benedenkade in Willemstad ligt was geschokt door de gruwelijke manier waarop ganzen en eenden worden gedwangvoederd. Wakker Dier had het Wapen van Willemstad per brief geïnformeerd over de productiewijze van foie gras en had dringend verzocht foie gras van het menu te halen. Kort na ontvangst van de brief heeft het restaurant laten weten dat het dieronvriendelijke gerecht vanaf deze week definitief niet meer geserveerd zal worden. Stichting Wakker Dier is verheugd over deze diervriendelijke stap van het restaurant. Eerder haalden al veel andere restaurants de foie gras van de kaart na overleg met Wakker Dier, zoals restaurant "le Cirque" van Joop van den Ende. Ook internationale beroemdheden als Roger Moore (voormalig James Bond) en Paul McCartney hebben een publiekelijke oproep gedaan dit product van ernstig dierenleed af te schaffen.

De productie van foie gras is vanwege het ernstige dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt echter importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds vijf jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie `G7' (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.