Stadsdeel Amsterdam-Noord

Bomenkap Tiemstraterrein

In de ochtend van 5 december jl. is als voorbereiding op het bodemonderzoek in het Tiemstraterrein begonnen met het kappen van bomen. Bewoners hebben hier bezwaar tegen gemaakt. Ondanks de juridisch rechtgeldigheid van de kapvergunning heeft het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord geluisterd naar deze bezwaren en de kap van de bomen stil gelegd.

De kapvergunning voor het kappen van deze bomen is afgegeven op 23 juni 2000. Dit is ruim 5 jaar geleden. Ondanks de verstreken termijn is de kapvergunning juridisch rechtgeldig en onherroepelijk. Er is op deze vergunning dus geen bezwaar of beroep meer mogelijk. De vergunning is verleend op basis van de oude kapverordening van het stadsdeel uit 1995. Deze verordening geeft geen bepalingen aan waarin is opgenomen dat een vergunning vervalt binnen een bepaalde periode. De vergunning is daarmee onbeperkt geldig.

De verordening is nadien diverse keren aangepast. In alle aanpassingen is het overgangsrecht geregeld. Dit betekent dat een kap- of verplantvergunningsaanvraag die is ingediend vóór de in artikel 25 genoemde datum van inwerkingtreding, vallen onder de verordening die van kracht was voorafgaande aan deze verordening.

Voor de toepassing van de kapvergunning uit 2000 is de verordening uit 1995 dus van toepassing.

In 2004 heeft Amsterdam-Noord in de bomenverordening vastgelegd dat een vergunning vervalt, indien deze niet binnen 1 jaar wordt gebruikt. Dit omdat de actuele situatie van een terrein en het bomenbestand na deze termijn sterk kan veranderen.

Omdat het dagelijks bestuur van het stadsdeel de zorgen van bewoners op dit gebied serieus neemt en inziet dat dit gebied in 5 jaar wellicht enigszins is veranderd heeft zij ervoor gekozen het kapwerk stil te leggen. Voor het kappen van deze bomen wordt opnieuw een kapvergunning aangevraagd.