DAS: Bijdragen tot gezamenlijk behandelplan

Das rechtsbijstand

PERSBERICHT

Amsterdam, 6 december 2005

Pilot Universiteit Tilburg: snellere afwikkeling letselschades

DAS: Bijdragen tot gezamenlijk behandelplan

Een snellere afwikkeling van letselschades door een gezamenlijk behandelplan van verzekeraars en belangenbehartigers. Dat is de inzet van de pilot van de Universiteit van Tilburg die deze maand is gestart en waaraan DAS rechtsbijstand, enkele grote Nederlandse verzekeraars en andere belangenbehartigers deelnemen.

In het algemeen duurt de behandeling van letselzaken te lang: gemiddeld meer dan twee jaar. Doordat in veel zaken wordt geprocedeerd wordt het wettelijk apparaat ook nog eens extra belast. Daarvan zijn alle betrokken partijen overtuigd, de politiek incluis. De Universiteit van Tilburg heeft een gedragscode voor de behandeling van letselschade opgesteld, waarin aanbevelingen staan die de afwikkeling van letselschades kunnen versnellen. De pilot over het gezamenlijk behandelplan is daarbij één van de Tilburgse initiatieven.

Binnen twee jaar
Verzekeraars en belangenbehartigers moeten onderlinge afspraken maken om de afwikkeling van letselzaken sneller te laten verlopen, zo is de insteek. Doel is het gros van de zaken binnen twee jaar tot een goed einde te brengen, waarbij de rechten en belangen van het slachtoffer vooropstaan.

Meer draagvlak
Uiteindelijk moeten alle betrokken partijen er alleen al door de beoogde efficiency en tijdbesparing bij winnen. DAS-jurist Marcus Donker: Wij hebben zelf ook in onze eigen rechtshulppraktijk geconstateerd dat zaken te lang lopen en zijn bezig onze werkprocessen te herzien. Dat traject loopt parallel aan het onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Door deel te nemen aan de pilot wil DAS bijdragen aan het tot stand komen van een gezamenlijk behandelplan. Het is van groot belang om het draagvlak hiervoor te vergroten.


- Einde bericht -


---
Noot aan de redactie:
DAS rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2004 circa 85.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2004 bedroeg 133,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 10,5 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Rijswijk.