SGP


De Islam in huis

Datum publicatie: 02-12-2005
Auteur: C.G. van der Staaij

De SGP presenteerde op een bijeenkomst in AC-De Meern âDe islam in huisâ. In deze notitie neemt de SGP stelling ten aanzien van de islam. De reden voor deze publicatie is dat de islam de Nederlandse samenleving de laatste jaren voor politieke en maatschappelijke problemen stelt. Politici kunnen niet meer stellen dat godsdienst er niet toe doet. Welke godsdienst je aanhangt, heeft consequenties voor hoe je je opstelt in de samenleving.

De SGP laat in de publicatie zien dat â anders dan velen willen doen geloven â islam en christelijk geloof onvergelijkbare grootheden zijn. Juist als het gaat om de politiek, zijn de verschillen groot. De SGP wijst geweld voor de realisatie van een religieus program zonder meer af, gaat uit van duidelijk gescheiden verantwoordelijkheden van kerk en staat en aanvaardt met overtuiging de democratische rechtsstaat als het beste politieke stelsel. In de politieke islam wordt zulke klare wijn niet geschonken. Elke vergelijking tussen islamitisch fundamentalisme en gereformeerd fundamentalisme is dus misplaatst.

Tegelijk wijzen we de seculiere jihad af, die vanuit een rigide interpretatie van het gelijkheidsbeginsel godsdienstige uitingen wil aanpakken. Denk aan het bijzonder onderwijs. Zo neemt de SGP een geheel eigen positie in, temidden van moslims en liberalen.

Enkele politieke actiepunten uit de notitie:

- daadkrachtig optreden tegen het zaaien van haat en het oproepen tot geweld, in woord en geschrift

- een consequente aanpak van het veel voorkomende antisemitisme in islamitische kring

- screening van islamitische geestelijke bedienaars uit het buitenland op hun antecedenten

- structurele aandacht in het buitenlands beleid voor verdrukte christenen in islamitische landen

Belangrijk is ook dat moslims in eigen kring een debat aangaan over radicalisering van moslimjongeren, maar ook over de omgang met homoseksuelen en vrouwen.

Nadere informatie:
C.G. van der Staaij, kamerlid SGP, 070-3183045
Evert-Jan Brouwer, auteur notitie âDe islam in huis: Een politieke positiebepalingâ, 070-3182840

De notitie is te bestellen bij:
Partijbureau SGP, tel. 070-3029060; partijbureau@sgp.nl