Ministerie van Justitie

Persbericht

Drie internationale prijzen voor gezondheidsprojecten DJI 6 december 2005
Drie gezondheidsprojecten van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie zijn op 18 oktober jl. tijdens een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gehonoreerd met een best practice award. De awards worden op woensdag 7 december in Den Haag overhandigd aan de medewerkers van de drie projecten.

De awards van het Europese Health in Prisons Project (HIPP) van de WHO zijn een erkenning voor bijzondere projecten op het gebied van gezondheidszorg voor justitiabelen. De prijzen worden toegekend in drie categoriën, waarbij in elke categorie vijf inzendingen worden aangemerkt als best practice.

Winnaars
In de categorie klinische gezondheidszorg voor justitieel ingeslotenen gaat één van de awards naar de Forensische Observatie en Begeleidingsafdeling (FOBA) van de PI Amsterdam. De FOBA biedt crisisopvang aan gedetineerden met zeer ernstige psychiatrische stoornissen.

Het programma Brains4use van de jeugdinrichting Rentray te Eefde krijgt een award in de categorie preventie, voorlichting en gezondheidseducatie. Brains4use is een programma voor drugspreventie en voorlichting, waarbij elk jaar jongeren worden opgeleid om zelf voorlichting te gaan geven aan andere jongeren in de jeugdinrichting. Daarnaast voorziet het programma in de behandeling van problematische gebruikers en de opleiding van een aantal groepsleiders van de inrichting tot drughulpverlener.

In de categorie voor samenwerkingsprojecten van justitiële instellingen met externe gezondheidsorgansiaties is één van de awards toegekend aan een landelijk vaccinatieprogramma tegen hepatitis B van GGD Nederland. Omdat een deel van de risicogroepen in detentie te vinden is, vormen justitiële inrichtingen een belangrijke samenwerkingpartner van de GGDen in Nederland. Sinds begin 2004 zijn in 50 justitiële inrichtingen bijna 4500 ingeslotenen gevaccineerd. Dat is 11% van het totale aantal vaccinaties in de landelijke campagne van de GGD Nederland.

WHO-HIPP
Het WHO-Health in Prisons Project zet zich in om de gezondheidszorg in justitiële inrichtingen te verbeteren door wederzijdse ondersteuning en uitwisseling van deskundigheid. Bij het project zijn 27 landen uit Oost- en West Europa aangesloten. Ook verschillende internationale organisaties zoals het Rode Kruis en de Raad van Europa zijn aangesloten bij het project.

De awards worden op woensdag 7 december door de heer Wouters, hoofddirecteur DJI, overhandigd aan vertegenwoordigers van de drie projecten. Voorafgaand aan de overhandiging van de awards is voorzien in een korte presentatie van de drie bekroonde projecten.