Nederlandse orde van advocaten

http://www.advocatenorde.nl

Persbericht, 6 december 2005

Orde ziet zelf toe op naleving anti-witwaswetten

De Nederlandse Orde van Advocaten gaat zelf actief toezien op de naleving van anti-witwaswetten, de Wet identificatie dienstverlening (Wid) en de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT). Dat heeft het parlement van de Orde, het College van Afgevaardigden, afgelopen donderdag besloten.
Het gaat om zogeheten 'reguliere onderzoeken'. In het kader van de al langer bestaande Centrale Controle Verordeningen van de Orde zal de advocaat jaarlijks vragen moeten beantwoorden over de naleving van de Wet MOT en de Wid. Bij 250 advocaten wordt vervolgens steekproefsgewijs nader onderzoek verricht door een auditor, een daartoe speciaal opgeleide advocaat. De wettelijk aangewezen toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), wordt in verband met de geheimhoudingsplicht van de advocaat geanonimiseerd over de uitkomsten van de reguliere onderzoeken geïnformeerd. Daarnaast behoud het BFT de bevoegdheid om 'bijzondere onderzoeken' te initiëren als er aanwijzingen bestaan dat een advocaat of een advocatenkantoor zich niet aan de regels houdt. In deze gevallen wordt de locale deken van de Orde van Advocaten ingeschakeld. De deken beoordeelt dan of (delen van) dossiers onder de geheimhoudingsplicht van de advocaat vallen.
Het nieuwe toezichtsarrangement geldt voor een jaar. Daarna wordt in samenspraak met het BFT bekeken of het arrangement wordt voortgezet.

Einde bericht

Voor informatie kunt u bellen met Hanneke Siegert, bestuurssecretaris, telefoonnummer 070 335 35 95 / 06 2129 6858.